xcounter
#

Не тільки Shahed-136, з'явилось детальне дослідження ще одного іранського дрона камікадзе, який використовує РФ

33635
Одне з небагатьох зображень Shahed-131
Одне з небагатьох зображень Shahed-131

Shahed-131 - менший "брат" Shahed-136, його вже розібрано та детально досліджено фахівцями

Як виявилось РФ закупила в Ірану не тільки дрони-камікадзе Shahed-136, якими рашисти почали бити по містах, зокрема Одесі, а й Shahed-131.

З огляду на порядковий номер та менші габарити, Shahed-131 - попередня версія Shahed-136, але з аналогічним принципом дії та, скоріш за все, максимально уніфікований за всіма основними складовими, в першу чергу, електронікою. Також ідентичними є компонування та аеродинамічне рішення.

Читайте також: Болгарія замовляє додаткові F-16: скільки коштують 8 винищувачів і скільки доведеться чекати
Shahed-131
Shahed-131, візуальна відмінність від Shahed-136 - вінглети, у Shahed-131 вони направлені тільки вверх

Відносно параметрів Shahed-131, то він трохи менший за Shahed-136, розмах крила 2,2 м проти 2,5 м, довжина 2,6 м проти 3,5 м. Злітна вага оцінна на рівні 135 кг проти 200 кг. Розмір осколково-фугасної бойової частини з попередньо сформованою фрагментацією Shahed-131 оцінюється у 10-15 кг. Дальність польоту оцінюється до 900 км.

Водночас наведений звіт дозволяє приблизно оцінити й можливості Shahed-136 відносно яких поки у публічному просторі пробіл відносно маси бойової частини та дальності польоту. Якщо співвідношення злітної ваги до бойової частини збережене і у Shahed-136, то тоді потужніша версія несе 15-22 кг.

Але головна цінність звіту саме в аналізі електронних компонентів. Як і прогнозувалось, всі вони цивільні, а з систем наведення лише приймач GPS цивільного класу, що дозволяє використовувати цей дрон виключно проти стаціонарних об'єктів.

Shahed-131

Блок керування польотом зібраний з п'яти плат, які містять процесори TMS320 F28335 від Texas Instruments (вільно доступні на ринку).

Водночас був знайдений неприємний сюрприз, до GPS наведення додано систему, яка запобігає підміні сигналів GPS засобами РЕБ, але, з оглядну на опис, не протидії завадам. Також на дроні встановлена примітивна інерціальна система, яка дозволяє йому утримувати приблизний курс та висоту, якщо супутникову навігацію забороновано.

Shahed-131

Тобто, коли дрон залітає у зону де сигнали GPS придушені, то дрон починає зносити вітром, а також набігає похибки самої інерціальної системи. В залежності від швидкості та напрямку вітру відхилення буде становити 5% від подоланої відстані без GPS. На ділянці у 5 км це дасть похибку у 250 метрів. Вочевидь, коли GPS сигнал знову буде прийнято, дрон скоригує свій політ.

Нижче, пост від Страткомом ЗСУ, де і було розповсюджено цей детальний аналіз.

А також, для зручності, PDF-вкладення зі звітом для ознайомлення.

Читайте також: Російський "ленд-ліз" в одному фото: окупанти "загубили" сотні боєприпасів, які швидко повернуться до власників