xcounter
#

Норвегія планує до кінця року обрати новий танк: епічне протистояння корейського K2 та німецького Leopard 2A7

7549
Корея вже давно пробиває собі дорогу на танковий ринок Норвгії
Корея вже давно пробиває собі дорогу на танковий ринок Норвгії

На заміну наявних у Норвегії танків Leopard 2 та кратне посилення танкового парку планується виділити 1,8 млрд доларів

Норвегія націлена провести заміну своїх танків Leopard 2 у спеціальній модернізації Leopard 2A4NO, які у кількості 42 одиниць знаходяться у неї на озброєнні, з них 36 у строю інші на зберіганні (відповідно до Military Balance).

Контракт на замовлення поки не названої кількості машин має бути укладеним до кінця 2022 року, передає Defense24, яке отримало відповідь на запит від міноборони Норвегії. Вартість програми з заміни машин становить 1,8 млрд доларів, що включає в себе не тільки закупівлю танків, але й підготовку інфраструктури, матеріально-технічного базису, навчання екіпажів та техніків тощо.

Читайте також: Ядерна палка Кремля: по яких цілях в Україні ворог може застосувати тактичну ядерну зброю
Leopard 2A4NO
Leopard 2A4NO

Серед потенційних кандидатів лише дві машини: корейський K2 та німецький Leopard 2A7. А головними факторами вибору стане ціна, характеристики, промислове та логістичне співробітництво. Відносно кількості машин доволі важко вести мову, але орієнтовно це схоже на кратне посилення танкового парку Норвегії, бо цінник програми більше натякає на замовлення понад 100 танків, якщо не більше.

Враховуючи вибір лише з двох машин у Норвегії відбудеться дійсно епічне протистояння найновішого європейського танка та корейської машини, яка лише починає пробивати собі дорогу на міжнародному ринку. І результат цього тендеру може мати доволі суттєві наслідки на ринок озброєння взагалі.

Поки в активі корейського K2 - замовлення від Польщі, яке передбачає закупівлю 180 танків K2 з подальшою локалізацією виробництва у версії K2PL у кількості 820 одиниць.

K2
K2 у оновленій версії для експорту

Відносно Leopard 2A7, то танк саме у цій версії замовлений Угорщиною (44 одиниці), Катаром (62 одиниці) та Чехією (40 одиниць). А за спиною у німецької машини Leopard 2 - звання найуспішнішого на міжнародному ринку європейського танка та взагалі ранг пан'європейської машини. Більше того, перехід з Leopard 2A4 на A7 вбачається значно легшим, ніж повна зміна платформи.

Але схоже, що головним фактором вибору машини стенуть не характеристики чи ціна танка, а готовність виконання контракту. Корея, у випадку Польщі гарантує постачання машин до 2025 року. Аналогічні строки постачання машин закладає й Норвегія, тобто всі машини мають бути виготовленні 2-3 років. Чи здатний німецький Krauss-Maffei Wegmann на це - покаже результат тендеру.

Leopard 2A7
Leopard 2A7 у оновленій версії

Якщо ж Норвегія зробить вибір на користь корейського K2, то до німецької оборонної промисловості та її реальних можливостей будуть більш ніж значні питання. Це також може стати сигналом для інших операторів Leopard 2

у минулих версіях строк експлуатації яких добігає завершення найближчим часом, а також всіх інших потенційних

Читайте також: Окупанти посадили своїх "чмобіків" на "сербські" БРДМ-2МС, і уже послали на фронт