xcounter
#

Ядерна палка Кремля: по яких цілях в Україні ворог може застосувати тактичну ядерну зброю

4164
Ядерна палка Кремля: по яких цілях в Україні ворог може застосувати тактичну ядерну зброю

Кремль продовжує ядерний шантаж світової спільноти потроху відповзаючи від мирного атому до тактичної ядерної зброї. Спробуємо розібратися, що в рукаві шулерів із-за поребрика

Стокгольмський інститут SIPRI оцінює арсенал російської ядерної зброї в 1912 зарядів. Весь цей арсенал належить армії, авіації і флоту.

ВМФ ЗС РФ мають у своєму розпорядженні 935 ядерних зарядів, які можуть бути застосовані береговими ракетними комплексами 3к55 "Бастіон" (старі радянські протикорабельні ракети 3м55 "Онікс" (вона ж – "Яхонт", коли на експорт) з дальністю стрільби до 300 км; наявні 25 ядерних бойових частин) та морськими платформами – носіями таких ракет.

Читайте також: "Ядерні" ракети РФ відслужили своє, можуть не злетіти і "червона кнопка" не допоможе
ракетний комплекс бастион
Ракетний комплекс "Бастион"

Ці ракети застосовувалися для обстрілу цілій на суходолі в Україні. У це число входять торпеди з ядерними бойовими частинами, хоча наявна інформація про зняття з озброєння в РФ 650-мм торпед з ядерною БЧ у двохтисячних роках. Ця частина російського ядерного арсеналу з високою імовірністю не буде застосована проти України через свою специфічність.

Сухопутні війська свого часу мали значні запаси 152-мм, 203-мм, 240-мм артилерійських боєприпасів, але відомо, що через свій технічний стан та зміни в теорії військової справи вони були зняті з озброєння та утилізовані.

Але в розпорядженні наземних сил залишається ракетна зброя – ОТРК "Іскандер". За різними оцінками у РФ наявні 70 ядерних бойових частин для ракети 9м723 (вона ж –квазібалістична ракета "Іскандер-М"), 20 – для ракети 9м728 (вона ж крилата ракета – "Іскандер-К").

искандер пуск
Пуск "Искандера"

Основний арсенал ядерних боєприпасів тактичного сегменту належить ВКС ЗС РФ. Той самий SIPRI оцінює його в 580 одиниць: 10 одиниць для гіперзвукової ракети повітряного базування Х-47М2 "Кинжал", решта 570 – для ракет Х-55 та Х-102. Також наявні близько 500 ядерних авіабомб вільного падіння. Нести ядерну зброю спроможні як літаки стратегічної авіації, такі як Т-160, Ту-95 (у РФ їх 17 та60 відповідно), так і фронтової, Су-24, Су-34, Су-25 (два останні мають дообладнуватися спеціальними пристроями для управляння такими боєприпасами).

Ту-160
Ту-160

Окремо зупинимось на бомбардувальниках дальньої авіації: Ту-160 несе 12 крилатих ракет Х-55 або Х-101, Ту-95 – 6 Х-55.

Сили ППО не стоять осторонь та мають у своїх арсеналах 290 ядерних бойових частин надмалої потужності (до 0,1 кт) для зенітних керованих ракет комплексів С-300. Існування такого типу бойових частин для С-400 не підтверджено.

Що буде, як стрільнуть?

Всі згадані вище ядерні боєприпаси мають потужність від 10 до 100 кт (на Хіросіму було скинуто бомбу потужністю близько 15 кт).

атомна бомба
Макет бомби, що була скинута на Хіросіму

Так ось при застосуванні ядерного боєприпасу потужністю 10 кт буде знищено все у колі радіусом від півтора до двох кілометрів, в радіусі до 3 км матимемо зону суцільних руйнувань, 5 км – сильних руйнувань, 8 км – суттєвих руйнувань. Уламки з неба падають ще близько 15 хвилин після вибуху та можуть викликати променеву хворобу та завдавати іншої суттєвої шкоди здоров’ю. Крім руйнації, ядерний вибух виведе з ладу радіоелектронні пристрої, але головною проблемою стає радіоактивне забруднення. НУ, громадянам країни, що знайома з Чорнобилем, це пояснювати не треба.

Куди будуть стріляти?

Підрозділи ЗС РФ не готові до дій в умовах радіаційного забруднення, не забезпечені елементарними засобами захисту, не кажучи про вміння діяти у єдиному броньованому бойовому порядку та долати зони радіоактивного забруднення з використанням бортових фільтровентиляційних установок танків та БМП, котрі не факт, що взагалі працюють.

Інший фактор проти доцільності удару по лінії фронту – досить статичний характер бойових дій, котрий змусить росіян використати результати ядерного удару та обладнати нові позиції як не в зоні ураження, то безпосередньо поблизу від неї. Але ж ми пам’ятаємо, як російська піхота окопалася в Рудому лісі зони відчуження. Не все в людей добре зі сприйняттям окремих фізичних явищ.

Залишається удар по цивільній інфраструктурі.

Куди можуть стрільнути?

Аналіз застосування ракет-носіїв ядерної зброї, котрі вже були застосовані проти України в неядерному спорядженні впродовж вересня малює нам таку картину:

5 ударів дев’ятьма ракетами "Онікс" по інфраструктурі в приморських районах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Через малу дальність, специфічну головку самонаведення, створену для виявлення та наведення на кораблі, а не цілі на суші, тому навряд чи буде застосовано;

оникс ракета
Пуск ракети П-800

20 ударів сорока сімома ракетами Х-59, дуже популярна ціль – поля на Миколаївщині. Ця радянська спадщина надто стара і навряд чи також буде застосовано;

1 удар п’ятьма ракетами 3м14 "Калібр" по цивільних об’єктам у Дніпрі. Цілком імовірно через дальність стрільби до 2600 км;

8 ударів чотирнадцятьма ракетами 9м723. Цілком імовірно, дальність стрільби – до 500 км;

1 удар шістьма ракетами Х-101 по Кривому Рогу. Цілком імовірно, дальність стрільби – до 5500 км;

4 удари двадцять одною ракетою Х-22. Малоймовірно, радянська протикорабельна спадщина, майже антикварна річ, хоча може нести ядерну бойову частину до 1 мегатони, дальність стрільби – до 600 км;

1 удар шістьма ракетами Х-555. Малоймовірно, дальність стрільби – до 2000 км, хоча це – неядерний аналог ядерної ракети Х-55 з дальністю стрільби до 2500 км. 575 ракет Х-55 Україна передала РФ в 1999 році. Не думаю, що у історії – аж таке почуття гумору;

2 удари п’ятьма ракетами Х-47М2 "Кинжал" по Кривому Рогу. Імовірно. Дальність стрільби – від 2000 до 3000 км залежно від типу повітряної платформи для пуску.

Таким чином, найбільш вірогідним слід вважати удар по крупному населеному пункту від 25 тисяч населення поза межами Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей повітряним носієм ракетної зброї типу Х-101, Х-55, Х-47М2.

Де ховається зло?

Літаки дальньої авіації, що обстрілюють Україну крилатими ракетами, базуються на аеродромах "Энгельс-2" (Саратовська обл.) та "Шайковка" (Калузька обл.) (121, 184 та 52 важкі бомбардувальні авіаполки відповідно). Поки ми туди не дістаємо…

аеродром шайкова ту-22
Аеродром "Шайковка", фото ілюстративне

Сьогодні на аеродромі "Энгельс-2" в готовності до застосування крилатих ракет повітряного базування Х-101 перебувають сім стратегічних бомбардувальників Ту-95МС(споряджено 14 ракет), на аеродромі "Шайковка" – вісім дальніх бомбардувальників Ту-22М3, спорядженихшістнадцятьма КРПБ Х-22.

Заспокійлива пігулка

Колишній директор ЦРУ генерал Петреус сказав днями в інтерв’ю ABC News: "Just to give you a hypothetical, we would respond by leading a NATO – a collective – effort that would take out every Russian conventional force that we can see and identify on the battlefield in Ukraine and also in Crimea and every ship in the Black Sea". ("Щоб дати вам гіпотетику, ми б відповіли, що очоливши колективні зусилля НАТО, знищили б усі російські звичайні сили, які ми можемо побачити та ідентифікувати на полі бою в Україні, а також у Криму та будь-який корабель у Чорному морі").

Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій

.

Читайте також: Малоймовірно, але треба бути готовим: що робити під час ядерної атаки РФ