xcounter
#

Малоймовірно, але треба бути готовим: що робити під час ядерної атаки РФ

5016
Ядерна атака РФ - малоймовірний сценарій, але треба бути готовим й до нього
Ядерна атака РФ - малоймовірний сценарій, але треба бути готовим й до нього

​Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки​ випустив пам'ятку на випадок дій у випадку використання РФ ядерної зброї

Вірогідність того, що РФ все ж таки піде на використання ядерної зброї - мала, але й до цього треба бути готовим. У зв'язку з цим Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опублікував доволі детальну та покрову інструкцією на цей випадок.

Одразу маємо зазначити, що таке інформування вкрай важливе і здійснюється всіма країнами. Наприклад, місцева влада Нью-Йорку ще 11 липня опублікувала аналогічну пам'ятку у вигляді відео. І навряд це було пов'язано з тим, що "завтра" планувався ядерний удар по місту.

Читайте також: Схоже, що РФ у окупованому Криму втратила рідкісний МиГ-31 з "Кинжалом", пілот загинув

Більше того, такі інструкції протягом Холодної війни були більш ніж поширеними та доводились до населення на регулярній основі. Для цього у США у 50-х навіть "вбивали" мнемонічне правило - Duck and Cover, під доволі оптимістичну пісню та мультяшного героя черепашку.

З детальною пам'яткою від Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки можливо ознайомитись за цим посиланням.

Але й до такого сценарію подій треба бути готовим, усвідомлювати, а також не робити хаотичних дій. Зокрема алгоритм починається з того, що помітивши потужний спалах у небі, чи його відбиття від поверхонь - у жодному випадку не дивитися у його бік. Від цього залежить подальша можливість орієнтації у просторі, бо світлове випромінювання під час ядерного вибуху загрожує опіком очей та сліпотою. У кращому випадку зір почне повертатися протягом 10-15 хвилин, якщо вибух стався ясним днем, якщо у ночі, то ситуація може бути ще критичною.

А якраз перші хвилини після ядерного вибуху будуть критичними, бо одразу після спалаху треба лягти ногами до вибуху, обличчям вниз та підкласти руки під себе, прикрити рот та ніс маскою, тканиною, хусткою. По можливості треба прикрити вуха навушниками, що захистить від баротравми. Якщо у секундній доступності є заглиблення або виступ - сховатися за нього. Також слід зазначити, що окрім ударної хвилі велику небезпеку утворюють уламки скла, тому ховатися під новобудовою зі "скла та бетону" може бути не найкращим сценарієм.

Як тільки пройде ударна хвиля необхідно рухатись у бік найближчого укриття. Де у "тамбурі" необхідно вкрай обережно зняти верхній шар одягу, що вже може усунути до 90% радіоактивного забруднення. Робити це необхідно максимально розмірно, ні в якому випадку не витрушувати речі, а просто скласти їх у пакет та щільно зав'язати його, залишивши у "тамбурі".

На цьому випадку починається алгоритм дій для тих, хто вже опинився у приміщенні: закрити всі вікна, двері, вимкнути зовнішню вентиляцію, кондиціонер. Після цього провести дезактивацію шкіри та волосся - прийняти душ з милом та шампунем (ні в якому випадку не використовувати кондиціонер для волосся, а також уникати пошкодження шкіри). Можна використовувати водопровідну воду, якщо не було офіційних повідомлень про заборону її використання. Якщо немає води, то згодяться вологі серветки та рушники, які після цього також необхідно скласти у пакет та тримати поряд із брудним одягом.

Після цього наступає час очікування, поки не буде повідомлено про евакуацію. Про неї будуть повідомляти у гучномовці служби порятунку, а також по радіо та іншим каналам інформування. Але маємо зазначити, що одним з факторів ядерного вибуху є електромагнітний імпульс, яке може вивести з ладу електроніку. Тобто далеко не факт, що смартфон буде працювати, як і інтернет та телебачення.

Як йдеться у пам'ятці, приймати заздалегідь будь-які таблетки та пігулки з йодом - більш загрозливо ніж не приймати їх взагалі. І йодна профілактика взагалі виправдана, коли радіація спричинена радіойодом, а це може бути не у всіх випадках. Більше того, дорослим старше від 40 років або особами з порушеннями функціонування щитоподібної залози така йодна профілактика зазвичай не потрібна.

Також докладаємо саму пам'ятку де також зазначено, як безпечно харчуватись та пити воду після ядерної атаки, надавати першу допомогу та що робити, коли необхідно передчасно покинути укриття без команди від рятувальних служб.

З боку Defense Express зазначимо, що протягом Холодної війни світ був вкрай близьким до ядерної війни. У деяких випадках - у рази ближчий ніж зараз. Протягом десятиріч по обидва боки Атлантики цивільних готували до такого сценарію подій. Навчання та перевірки були звичний буденним явищем на яке вже не звертали увагу. І світ просто забув як це, коли ядерна зброя опиняється у руках диктаторів.

Читайте також: Джекпот з повітря: які таємниці може розповісти іранський БПЛА Mohajer-6 з Qaem-5, який акуратно "приводнили" ЗСУ