xcounter
#

Джекпот з повітря: які таємниці може розповісти іранський БПЛА Mohajer-6 з Qaem-5, який акуратно "приводнили" ЗСУ

Іранський БПЛА Mohajer-6, який тепер детально аналізують українські фахівці
Іранський БПЛА Mohajer-6, який тепер детально аналізують українські фахівці
25271

Українські фахівці отримали можливість детально дослідити іранський БПЛА Mohajer-6 та бомбу Qaem-5

Ще 23 вересня, під час першої атаки іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 Одеси, Збройні Сили України похизувались цінним "уловом" у прямому сенсі слова - з води дістали розвідувально-ударний дрон Mohajer-6. Саме такі дрони РФ закупила в Ірану та за інформацією Defense Express розмістила в окупованому Криму.

Важливо те, що ЗСУ змогли вкрай акуратно приводнити Mohajer-6, який дістався майже неушкодженим. І це, скоріш за все, говорить не просто про успішне використання РЕБ, а про перехоплення керування дроном або введення його систем навігації в оману.

Читайте також: 3-ий армійський корпус фактично розвалився та не може виконувати завдання – Генштаб

З огляду на наявні фото після такого приводнення у самого БПЛА з пошкоджень лише одна лопать гвинта. Навіть оптично-прицільна станція ціла.

Ще один важливий аспект, який робить цей "вилов" ще більш важливим - вціліле озброєння у вигляді плануючої бомби Qaem-5 з телевізійним наведенням.

Qaem-5

Тобто тепер кожен компонент дрона та озброєння буде детально вивчений у прямому сенсі під мікроскопом з метою виявлення всіх іноземних компонентів, які постачались у підсанкційний Іран.

Зокрема вже давно відомо, що у Mohajer-6 використовується австрійський двигун Rotax 914, який хоча і доступний на цивільному ринку, але канали його постачання тепер можливо дослідити. Також цікавим буде аналіз кожної мікросхеми, бо свого часу деякі навіть західні постачальники "влетіли" на багатомільйонні штрафи, коли виявилось, що їх продукція постачається до Ірану.

Mohajer-6

Наприклад, у 2018 році у США штраф наклали на FLIR Systems за продаж особам з подвійним громадянством тепловізорів, які потім опинились в Ірані. Спочатку штраф був визначений у розмірі 30 млн доларів, але, з огляду на визнання провини та співробітництва, його зменшили до 15 млн доларів, а ще 15 млн компанія мала направити на внутрішні аудити та контроль кінцевих покупців.

Тобто повноцінний аналіз БПЛА Mohajer-6 та бомби Qaem-5 дозволить прикрити такий тіньовий експорт до Ірану компонентів, які Іран використовує у своїй зброї навіть враховуючи те, що всі вони, скоріш за все, належать до цивільного класу.

Qaem-5

Ще один важливий аспект - детальний аналіз каналів та алгоритмів зв'язку та керування Mohajer-6 та бомби Qaem-5 для того, щоб не просто успішно "давити" сигнали завадами, а й у сенсі їх перехоплення та підміни. А це вже може призвести до нівелювання будь-якої бойової ефективності цих дронів загалом.

На останок, звісно така інформація буде вкрай цікава не тільки Україні, а однією з найбільш зацікавлених країн у ній цілком може бути Ізраїль.

Читайте також: Чи можуть волонтери купити танк для ЗСУ, і скільки часу знадобиться на збір грошей