xcounter
#

Чи можуть волонтери купити танк для ЗСУ, і скільки часу знадобиться на збір грошей

5323
Чеський T-72 AVANGER для ЗСУ, гроші на яких назбирали волонтери, фото з відкритих джерел
Чеський T-72 AVANGER для ЗСУ, гроші на яких назбирали волонтери, фото з відкритих джерел

Або як виглядає перший броньований "подарунок Путіну" від чеського народу

Чеська волонтерська ініціатива "Подарунок Путіну" зібрала 33 мільйони чеських крон або 1,33 мільйони доларів. На ці гроші було придбано модернізований танк T-72 AVANGER, що має власне ім’я "Томаш" та був взятий із запасів чеського Міноборони. Так Чехія стала першою в світі країною, де прості люди придбали танк для Збройних Сил України. Про це в своєму Twitter написав заступник міністра зовнішніх справ Євген Перебійніс.

Читайте також: Україна отримає від Франції 20 "африканських" бронеавтомобілів Bastion

Акція по збору грошей на Т-72 для ЗСУ стартувала в Чехії на початку вересня 2022 року. Повідомляється, що внески для купівлі танку для України зробило понад 11 тисяч людей, тобто в середньому на Т-72 для нашого війська "скидалось" до 400 людей на добу. Координатором цієї краундфандигової кампанії було саме посольство України в Чехії. Цілком ймовірно, що волонтери в Україні або в інших державах-партнерах захочуть повторити успіх такої кампанії, і теж купити танк для ЗСУ на народні гроші.

Раніше Defense Express розповідав про те, що уряд Чехії передав Україні загалом 72 танки типу Т-72, або ж 240% від бронетанкового парку свого війська.

Танки T-72M4CZ чеської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Португальські M113 для ЗСУ за 5 місяців нарешті доїхали на фронт, воюють на Херсонщині