xcounter
#

Рашисти почали активне використання іранських дронів: варіанти протидії новій загрозі - Shahed-136 та Mohajer-6

Mohajer-6
Mohajer-6
32758

Shahed-136 та Mohajer-6 - іранські дрони, які активно почала використовувати РФ, вважати їх "супер-зброєю" більш ніж не варто, але до їх застосування ворогом треба бути готовим та вміти протидіяти

Армія РФ, отримавши іранські дрони, почала їх активне застосування для ударів по ЗСУ. За наявною інформацією мова йде про наступні БПЛА: дрон-камікадзе Shahed-136 та розвідувально-ударний Mohajer-6.

Враховуючи те, що про можливість передачі дронів стало відомо лише наприкінці липня, тобто для навчання операторів був лише місяць, можливо зробити припущення, що цими БПЛА можуть керувати не військовослужбовці армії РФ, а безпосередньо іранські фахівці.

Читайте також: Ще 1000 високоточних Excalibur від США: черговий пакет допомоги на 600 млн доларів

Інформація про доволі високу активність використання іранських БПЛА вже надходить з декількох ділянок фронту, тому Defense Express присвятив окремий матеріал їх можливостями та можливим засобам протидії.

Shahed-136

Вже публічними стали відомі два випадки використання рашистами дронів-камікадзе Shahed-136, який може також маркуватись як "Герань-2". Це доволі великий баражуючий боєприпас вагою 200 кг та розмахом крил у 2,5 метри. Попри декларування Іраном дальності застосування у 2,5-3 тисячі км, більш вірогідною є позначка у декілька сотень кілометрів.

Для старту Shahed-136 використовується наземна платформа. На доступних фото та відео матеріалах з Ірану вона замаскована під звичайну цивільну фуру з тентованим верхом. Водночас пускова, вочевидь, може бути змонтована і на іншому шасі, головне, щоб вмістити дрон габаритом 3,5х2,5 метра.

Shahed-136
Пускова Shahed-136

Shahed-136, у найбільш розповсюдженій версії, не має оптичних чи інших камер і для наведення використовує супутникову навігацію.

Shahed-136
Shahed-136 у відомій версії не має камер

На наявних кадрах кут пікірування на ціль складає близько 30 та 60 градусів. Можливо зробити припущення, що під більші кути атаки Shahed-136 не розрахований.

Shahed-136
Кути пікірування Shahed-136

Враховуючи те, що Shahed-136 при використанні супутникової навігації може атакувати лише стаціонарні об'єкти, то традиційним захистом можливо вважати обваловку. Важливо, що стандартною тактикою використання цих дронів в Ірані є одночасний запуск декількох дронів одночасно.

Але, треба враховувати, що на широко розповсюдженому відео з використанням Shahed-136 іранські пропагандисти використали для "картинки" не тільки його. І основну роль у створенні "піротехнічних ефектів" зіграли артилерійські снаряди та інші неідентифіковані об'єкти, можливо реактивні керовані снаряди. А, з огляду на "фаер-шоу", то ціль була добре начинена додатковою вибухівкою.

Використання для "картинки" інших засобів ураження на "рекламному" відео про Shahed-136

Також треба зважити не те, що використанню Shahed-136, скоріш за все, буде передувати активна розвідка за допомогою БПЛА. Таким чином можливою протидією Shahed-136 є маскування, створення хибних позицій, обваловка, активне пригнічення GPS, протидія засобам розвідки противника.

Mohajer-6

Також Defense Express з власних джерел в окупованому Криму стало відомо про прибуття декількох БПЛА Mohajer-6 на півострів.

Mohajer-6 належить до розвідувально-ударного класу БПЛА, має розмах крила близько 10 метрів та довжину близько 5,7 метра. Для експлуатації використовується злітно-посадкова смуга. Дальність керування складає 200 км, але, скоріш за все, існує можливість використання додаткових станцій зв'язку для збільшення радіуса дії.

Максимальна швидкість Mohajer-6 становить 200 км/год, час у повітрі - до 12 годин, максимальна висота польоту - близько 6 км. Слабким місцем дрона є низька якість камер, як для дрона такого класу, що пов'язано з тим, що Іран перебуває під санкціями.

Про використання на цьому дроні камер з тепловізорами наразі невідомо. Можливість встановлення на нього гіростабілізованих платформ західного виробництва з кращим оснащенням, які можуть бути у запасах РФ, залишається дискусійним питанням.

Для Mohajer-6 зазначена можливість використання ударного озброєння. Зокрема бомби Qaem та протитанкової ракети Almas. Максимальне навантаження дрона до чотирьох одиниць, хоча найбільш розповсюдженою є підвіска лише двох боєприпасів.

Використання Mohajer-6 з бойовим навантаженням має зменшити час у повітрі та максимальну висоту, що з високою долею вірогідності зробить його досяжним для ПЗРК.

Mohajer-6 Almas
Mohajer-6 з ракетами Almas

Дальність протитанкової ракети Almas, яка також використовується в іранському ПТРК, декларується на рівні до 8 км при пуску з повітряної платформи. Механізм наведення залишається дискусійним. За різними джерелами мова йде про використання тепловізійної головки самонаведення (що вкрай спірно), або телевізійної.

Водночас на нещодавній виставці озброєння у РФ "Армия-2022" Іран продемонстрував стенд з ракетою Almas для ПТРК де було вказано саме "візуальне наведення".

Відносно боєприпасів Qaem, то за різними джерелами вони можуть мати напівактивну лазерну або телевізійну головку самонаведення.

Mohajer-6 Qaem
Mohajer-6 з бомбами Qaem

Зазначимо, що телевізійне наведення є одним з найменш надійних, воно передбачає наявність якісного освітлення, а не просто видимості. А на надійність захоплення цілі можуть вливати навіть тіні. Щодо дальності застосування Qaem, то ймовірно вона не може перевищувати позначки 6-8 км.

Враховуючи всі фактори, то Mohajer-6, при його використанні як ударного дрона, цілком може вважатися відносно простою ціллю. І протидія йому цілком може спиратися на стандартну, але добре організовану оборону від повітряного нападу та дронам розвідувального класу.

Таким чином Mohajer-6 та Shahed-136 вважати "супер-зброєю" більш ніж не варто. Ці БПЛА мають критичні недоліки самі по собі з огляду на низький технологічний рівень.

Єдине питання - налагодження у короткий час ефективних засобів протидії новій загрозі: організації додаткових постів ППО, в тому числі у логічних для атак ворога місцях, активніша зміна позицій, створення хибних, маскування та інші тактичні хитрощі.

Читайте також: Армія РФ втратила на Харківщині та Півдні більше танків, аніж може зняти із зберігання