xcounter
#

Ще 1000 високоточних Excalibur від США: черговий пакет допомоги на 600 млн доларів

7792
Постріл Excalibur з M777
Постріл Excalibur з M777

США почали стабільне постачання великих партій високоточних снарядів Excalibur до ЗСУ

У Пентагоні повідомили про надання нового пакету допомоги озброєнням для України розміром 600 млн доларів, який був оголошений всього лише через тиждень після оголошення траншу на 675 млн доларів.

Новий пакет також умовно можливо назвати "боєприпасним", бо він містить ухил саме на забезпеченні артилерійських можливостей ЗСУ. Зокрема мова йде про надання додаткових артилерійських снарядів та високоточних ракет GMLRS для HIMARS, а загалом весь перелік виглядає наступним чином:

Читайте також: Стало відомо, хто готовий допомогти ЗСУ ремонтувати німецькі САУ
  • боєприпаси для HIMARS
  • 1000 високоточних 155-мм артилерійських снарядів
  • 36 000 105-мм артилерійських снарядів
  • 4 контрбатарейні радари
  • засоби протидії БПЛА
  • 4 вантажівки та вісім причепів для перевезення важкої техніки
  • обладнання для розмінування
  • протипіхотні міни Claymore
  • стрілецька зброя, боєприпаси, саперне оснащення, прилади нічного бачення, спорядження для холодної погоди та інше польове обладнання

З цього переліку слід виокремити 1000 високоточних 155-мм артилерійських снарядів, за якими, враховуючи попередні постачання допомоги, скоріш за все криються саме M982 Excalibur. Враховуючи вже публічні фінансові звіти Пентагону, то саме вони вже входили до інших траншів допомоги, в яких їх маскували під загальною назвою "високоточні снаряди".

M982 Excalibur
Як працює M982 Excalibur

Враховуючи те, що середня поточна вартість Excalibur у 2021-2022 фінансовому американському році становить 98,7-106,4 тисячі доларів за снаряд, то близько 16% всього траншу допомоги направлені саме на цю високоточну зброю.

Нагадаємо, що Excalibur дозволяє вести вогонь на дальність понад 45 км (при стрільбі з артсистеми з довжиною ствола 52 калібри) на якій має відхилення у лічені метри. Важливим аспектом їх використання, що для закладання координат цілі використовується виносний програматор. Це дозволяє використання Excalibur з будь-якої 155-мм артилерійської системи, навіть на тих, де не встановлені цифрові системи керування.

Читайте також: Як Повітряні Сили адаптували МіГ-29 для запуску AGM-88 HARM, і хто їм у цьому допомагав