xcounter
#

Як Повітряні Сили адаптували МіГ-29 для запуску AGM-88 HARM, і хто їм у цьому допомагав

24553
Можливий формат запуску AGM-88 HARM із МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, рендер ілюстративний, наводить видання Calcalist
Можливий формат запуску AGM-88 HARM із МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, рендер ілюстративний, наводить видання Calcalist

І якому типу рашистських РЛС найчастіше "адресуються" ракети з написом "Воняєш радаром"

У відкритому доступі з’явились фото та відео, котрі пояснюють технологію, як Повітряні Сили ЗСУ змогли адаптувати винищувач радянського виробництва МіГ-29 для застосування американської протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM.

Для "відстрілу" цієї ракети використовується доволі специфічна конструкція – під "рідний" пілон МіГ-29 прикріплюється пілон LAU-118/A, котрий штатно призначається для запуску AGM-88 HARM. Як водиться у подібних випадках, наші пілоти також "споряджають" AGM-88 HARM уже меметичною фразою "Воняєш радаром".

Читайте також: Повітряні Сили України показали, як застосовують AGM-88 HARM з МіГ-29 (відео)

Як відбувається безпосередній запуск AGM-88 HARM з українських МіГ-29 – свою версію виклало ізраїльське видання Calcalist в своїй публікації від 10 вересня 2022 року. Чому про таку "специфічну" тему взялось писати маловідоме в Україні видання, питання лишається відкритим. Але автори порталу наводять доволі оригінальні пояснення, які заслуговують на увагу.

Calcalist стверджує, що адаптувати HARM для відстрілу з МіГ-29 начебто допомагали фахівці американської Raytheon (хоча такі дані – лише на рівні чуток). А технологія безпосереднього запуску цієї ракети начебто виглядає так.

Живлення AGM-88 HARM у польоті відбувається не від літака, а від переносної батареї, прикріпленої під літак. Для "відстрілу" ракети в кабіну пілота підведено кабель, "на виході" з якого – датчик радіолокаційного опромінення та кнопка пуску. Сенсор HARM працює безперервно та живиться від "зовнішньої" батареї, пуск ракети відбувається одразу ж після виявлення опромінення рашистських РЛС. Для безпосереднього "відстрілу" нашим МіГ-29 начебто потрібно піднімати ніс на 20-30 градусів, фактична дальність стрільби складає декілька десятків кілометрів.

Дослідний зразок МіГ-29МУ2 з ракетою Х-29, ілюстративне фото довоєнних часів

Автори Calcalist висувають доволі цікаве припущення, що насправді основною ціллю для наших МіГ-29 з AGM-88 HARM можуть виступати насправді РЛС артилерійської розвідки комплексу "Зоопарк-1М". Але аргументи на користь цієї думки вони наводять сумнівні, м’яко кажучи: начебто, що російські Су-35 та ЗРК С-300 – це начебто "непереможне вундерваффе", яке неможливо перемогти в бою, тому для наших пілотів начебто взагалі не стоїть задача полювати на ворожу ППО.

Викладений вище опис технології запуску AGM-88 HARM із МіГ-29 може вважати "одним із можливих пояснень". Хоча б через сумнівність джерела. І тому, що він не розкриває, а як "відстріл" цих ракет відбувається із винищувача Су-27, теж радянського виробництва.

Підготовка до вильоту МіГ-29 в "польових умовах", вересень 2022 року, фото - Повітряне командування "Центр"
Читайте також: Український Су-27 отримав нове озброєння: буде в парі з МіГ-29 кошмарити окупантів