xcounter
#

У Shahed-136 знайшли розвинений пристрій радіозв'язку на американських процесорах

22689
Shahed-136
Shahed-136

Українські фахівці продовжують дослідження дрона-камікадзе Shahed-136 для того, щоб знайти ефективні засоби протидії

Українські фахівці продовжують досліджувати іранські дрони-камікадзе, зокрема Shahed-136, який РФ почала активно застосовувати для ударів по містах.

Відповідно до інформації оприлюдненої Володимиром Яценко, засновником Monobank, який зараз веде проект з розробки БПЛА "Довбуш" фахівцями Дніпра, у баражуючому боєприпасі знайдено доволі просунутий пристрій цифрового зв'язку.

Читайте також: У Пентагоні прокоментували підготовку ЗСУ до зими та не впевнені, що до неї реально готова армія РФ
Shahed-136 плата зв'язку
Плата зв'язку Shahed-136

Зокрема, попри те, що маркування було затерте, фахівці вважають, що за цілим рядом ознак у цьому блоці використовується процесор виробництва американської компанії Altera (з 2015 року компанія придбана Intel). Наразі невідомо, чи відноситься цей чип до технологій подвійного використання чи вільний для продажу на цивільному ринку.

Але помічено те, що сама плата пристрою зв'язку розроблено фахівцями за американськими "лекалами".

"Пристрій спроектовано фахівцями, які проходили навчання у Сполучених Штатах. Кожний світовий центр проектування електронних приладів має свої ознаки (як у художників). Цікаво, що іранські студенти не можуть навчатися у США на пілотів, а от долучитися до новітніх технологій у сфері радіоелектроніки - залюбки", - зазначив Володимир Яценко.

Shahed-136

З боку Defense Express зазначимо, що не виключено закупівля і всієї плати "у зборі", або її розробка та виготовлення за спецзамовленням. Також відомий аналіз іншого дрона-камікадзе Shahed-131, який, схоже, є попередньою версією Shahed-136. В ньому також були знайдені американські чипи від Texas Instruments, які вільно доступні на ринку. Але у будь-якому випадку серійні номери в цілому дозволяють дослідити весь ланцюг постачання та унеможливити його.

Окрім того, вже у Shahed-131 у блоці керування польотом була виявлена можливість підключення блоку з комерційним супутниковим зв'язком Iridium, який на зразку що досліджувався був відсутній.

Виходячи з цього можливо зробити припущення, що на Shahed-136, який зараз використовується армією РФ існує вірогідність встановлення саме такого комерційного засобу передачі інформації. Зокрема плати з модемами Iridium також вільно доступні на ринку та дозволяють отримувати та передавати хоч і обмежену за об'ємом, але достатню телеметрію з дрона та передавати на нього у режимі онлайн зміни до плану польоту.

Читайте також: Новий пакет допомоги від США та відповіді на незручні питання у Пентагоні: коли запрацює ленд-ліз та чи будуть танки