xcounter
#

Новий пакет допомоги від США та відповіді на незручні питання у Пентагоні: коли запрацює ленд-ліз та чи будуть танки

У пакеті допомоги від США одразу 200 MaxxPro
У пакеті допомоги від США одразу 200 MaxxPro
11866

Коли будуть західні танки для ЗСУ, чи вистачить Україні боєприпасів і коли запрацює ленд-ліз - на ці питання відповіли у Пентагоні

США виділили новий пакет допомоги у розмірі 625 млн доларів, який передбачає відправку озброєння, яке вилучається з поточних запасів американської армії. Тобто він має надійти до України вже найближчим часом.

У цьому пакеті:

Читайте також: "Ядерні" ракети РФ відслужили своє, можуть не злетіти і "червона кнопка" не допоможе
  • М142 HIMARS - чотири одиниці
  • 155-мм гаубиць М777 - 16 одиниць
  • 105-мм гаубиць М119 - 16 одиниць
  • снарядів 155 мм калібру - 75 тисяч
  • 500 високоточних M982 Excalibur
  • снаряди для дистанційного мінування RAAM - 1 тисяча
  • 120 мм мінометних боєприпасів - 30 тисяч
  • бронемашин MaxxPro - 200 одиниць
  • Міни Claymore, набої для стрілецької зброї, інше обладнання.

Окрім того, на традиційному брифінгу для преси прес-секретар Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер (Pat Ryder), відповів на ряд запитань журналістів, деякі з яких можливо віднести до "незручних". Defense Express своєю чергою відібрав найцікавіші з них.

Коли будуть західні танки для ЗСУ

У Пентагоні підтвердили, що потреба саме у танках та інших броньованих машинах для ЗСУ належать до пріоритетного постачання. І що найбільш важливо - націлені на надання техніки, яку можливо кинути у бій з мінімальною затримкою. Саме тому союзники націлені на передачу Україні тієї техніки, яка не потребує створення матеріально-логістичного базису.

"Ми однозначно бачимо потребу в танках, але найпростіше забезпечити й одразу перекинути на поле бою танки радянського типу, які українці вже вміють експлуатувати, але головне, що вони знають, як ремонтувати і в них є запчастини до них. Таким чином, однією із проблем при впровадженні інших танків західного типу є технічне обслуговування та забезпечення", - повідомив Пет Райдер.

Abrams M1
На жаль поки без Abrams у степах України

Таким чином, попри доволі довгі розмови про необхідність передачі Україні таких танків, як Abrams чи Leopard 2, поки під них не буде розгорнута мережа обслуговування та забезпечення, вести мову про них особливого сенсу немає. Водночас "паростки" ознак того, що така мережа вибудовується вже помітні, зокрема мова йде про передачу автомобільних тралів для перевезення військової техніки, як від США, так і з Німеччини.

Чи вистачить Україні боєприпасів

Ще один аспект, який вже неодноразово підіймався - це питання забезпечення ЗСУ боєприпасами. Бо останні практичні кроки США та НАТО направлені на те, щоб збільшити виробництво 155-мм боєприпасів. Для цього навіть у найкоротші терміни планують провести стандартизацію виробництва боєприпасів для гаубиці М777.

Бо, і це визнають у Пентагоні, поточні можливості виробництва США не перекривають потребу лише України у боєприпасах у поточному режимі. Тобто ЗСУ вистрілює за місяць більше, ніж може виробити весь ОПК США. Звісно у союзників є значні запаси цих снарядів і, як запевнили у Вашингтоні, загрози боєприпасного голоду для ЗСУ немає.

155 мм снаряди
Союзники можуть забезпечити стабільне постачання боєприпасів до України

"Ми інвестуємо у виробництво, воно зростає. І ми бачимо, що наші союзники також нарощують виробництво. Отже, поки що ви бачите дуже високі показники витрати боєприпасів. Але ви також бачите неймовірно високий оперативний темп на полі бою, бо українці дуже успішно просуваються вперед. Ми нарощуємо виробництво і згодом отримуємо стійкий темп як для себе, так і для українців", - заявив прес-секретар Пентагону.

Коли запрацює ленд-ліз для України

З 1 жовтня у США набрав чинності закон про ленд-ліз для України і фактично він відкриває значно ширші можливості для постачання озброєння, військової техніки та взагалі усього, що необхідно для перемоги. Але поки цей механізм посилення України не використовують і у Пентагоні пояснили чому.

"Ми високо цінуємо підтримку Конгресом України із законом про ленд-ліз. Однак, прямо зараз ми дійсно зосереджені на використанні програми "скорочення президентських запасів" (Presidential Drawdown - PDA) і використовуємо це як наше основне право на надання обладнання безпосередньо з американських військових запасів. На відміну від ленд-лізу, в ньому немає жодних положень, які б вимагали відшкодування, скажімо, за пошкоджене обладнання тощо. Отже, ми поки що дотримуємося PDA.

ленд ліз
Технічно ленд-ліз відкриває дорогу до постачання значно більших об'ємів озброєння

З боку Defense Express зазначимо, що ще до 1 жовтня для України діяли та продовжують діяти дві основних програми - "скорочення президентських запасів" (PDA) та Ініціатива сприяння безпеці України, (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI).

PDA передбачає передачу озброєння з поточних запасів США, а USAI - замовлення нового озброєння в оборонних компаній. Кожна з них передбачає безоплатну допомогу. Водночас ленд-ліз передбачає повернення та відшкодування за передане озброєння, техніку та інше. Попри те, що існує міф про те, що ленд-ліз безоплатний - це не так, бо навіть назва Lend-Lease - перекладається, як позика-оренда.

Читайте також: МО РФ показало свій відступ та колапс фронту на Херсонщині, а також намалювало новий рубіж оборони на Харківщині