xcounter
#

Новий транш озброєння на 1,1 млрд доларів від США: коли чекати на 18 HIMARS та ознаки підготовки до передачі важкої бронетехніки

HIMARS
HIMARS
9701

Україна у перспективі матиме майже півсотні HIMARS та M270

США оголосив черговий пакет допомоги для України на загальну суму у 1,1 млрд доларів, який був виділений у межах Ініціативи сприяння безпеки України (USAI).

Відповідно до оголошеного 28 вересня пакета, Збройні Сили України мають отримати:

Читайте також: Які зразки озброєнь від Південної Кореї можуть бути цікаві ЗСУ, і чи потрібні зараз виставки українському ОПК
  • 18 HIMARS
  • 150 позашляховиків HMMWV
  • 150 тактичних машин для буксирування озброєння
  • 40 вантажівок та 80 причепів для перевезення важкої техніки
  • 20 багатоцільових РЛС
  • 2 РЛС для виявлення БПЛА
  • системи боротьби з БПЛА
  • захищені системи зв'язку, системи спостереження, бронежилети та інша амуніція, а також послуги з навчання, обслуговування та підтримки озброєння

Водночас головне, коли мова йде про цей пакет допомоги, то необхідно усвідомлювати, що він відноситься до USAI, за яким уряд США замовляє озброєння для України напряму у виробників. На відміну від прямої передачі від запасів міноборони США цей процес вимагає виготовлення озброєння. Тобто його передача відбувається не протягом "декількох тижнів".

HIMARS

"Закупівля та постачання цих систем HIMARS і пов'язаних з ними боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення – це лише початок процесу закупівель... Це справді значні інвестиції, і вони призначені для того, щоб у майбутньому Україна мала все необхідне для стримування майбутніх загроз", - повідомив офіційний представник Пентагону під час брифінгу для преси.

Як підкреслюються у Вашингтоні, довгострокова процедура із закупівлі та подальшої передачі HIMARS Україні не означає те, що у випадку потреби не будуть передані додаткові HIMARS з поточного складу збройних сил США.

За словами представника Пентагону зараз ЗСУ оперують 16 HIMARS та 10 M270, що з передачею ще 18 HIMARS доведе кількість далекобійних високоточних ракетних систем у ЗСУ таких типів до 44 одиниць.

M270

Таким чином такий самий підхід абсолютно вірний і для всіх інших позицій пакета допомоги. Звісно деякі з них будуть "зачинені" швидше, наприклад автотранспорт. Відносно нього необхідно звернути особливу увагу на трали. Справа в тому, що аналогічну допомогу у розмірі 90 важких тягачів з платформами виділяє й Німеччина.

тралл abrams

Ці заходи цілком можуть бути свідченням зсуву у питанні постачання до України важкої бронетехніки, яка має вагу понад 60 тонн. Бо у ЗСУ може й не бути великої кількості тралів розрахованих на такі характеристики, враховуючи те, що вага всіх наявних танків (окрім декількох одиниць "Оплотів") не перевищує позначку 50 тонн.

Читайте також: Кидок з 90-х: просте пояснення навіщо РФ псевдореферендуми та оголошення контртерористичної операції