xcounter
#

НАТО посилює стандартизацію та взаємозамінність в озброєнні: почнуть з боєприпасів до гаубиці M777

3533
M777
M777

Попри існуючи стандарти STANAG у НАТО планують зробити озброєння взаємосумісним

Переформатування наявних оборонно-промислових комплексів країн НАТО, які виявились неготові до різкого пришвидшення темпів виробництва та його масштабування, фактично вже отримало першу "контрольну точку". Нею має стати початок випуску взаємозамінних частин боєприпасів для гаубиці M777.

Тобто різні компоненти боєприпасів для цієї системи, попри те, що у всіх країнах НАТО використовується однаковий 155-мм калібр, мають бути взаємосумісні. Про це повідомив заступник міністра оборони США Вільям ЛаПлант (William LaPlante), передає прес-служба Пентагону. Як зазначено, це потребуватиме узгодження стандартів, але це має стати першим завданням для західної оборонної промисловості.

M777 снаряд

"Ось до чого ми хочемо перейти у багатьох системах там де це має сенс", - повідомив Вільям ЛаПлант, додавши, що саме до такої стандартизації й буде рух надалі.

Зазначимо, що попри існування єдиних стандартів НАТО відносно озброєння, відомий STANAG, які були створенні саме з метою стандартизації, на практиці кожна країна, яка має власних оборонно-промисловий комплекс, могла випускати озброєння, яке за компонентами не було взаємозамінне.

Наприклад, якщо брати саме 155-мм снаряди, умовно візьмемо три снаряди: американські M795, німецький DM-121 та французький OE 155 56/69. То всі вони мають однаковий калібр та технічно можуть використовуватись з однакових артилерійських систем.

OE 155 56/69 DM-121
OE 155 56/69, DM-121, M795

Але кожен з них може мати різну технологію наповнення вибуховою речовиною, з'єднання частин снаряда, формування ведучих поясків тощо. А до цього можливо ще додати, що, наприклад, вишибні заряди для одного снаряда можуть не підходити до іншого, як і підривачі.

Тобто першою задачею для країн НАТО, точніше для її боєприпасної галузі, має стати саме стандартизація всіх компонентів боєприпасів.