xcounter
#

Удар Shahed-136 по Київщині: чи завезла РФ ці дрони в Білорусь та яка зброя вперше взяла участь в утилізації

5872
Удар Shahed-136 по Київщині: чи завезла РФ ці дрони в Білорусь та яка зброя вперше взяла участь в утилізації

Деталі удару іранськими дронами-камікадзе по Київській області

Росія завдала черговий удар іранськими дронами-камікадзе по території України – однак якщо раніше ці дрони били передусім по цілях на півдні України, то тепер безпілотниками Shahed-136 було завдано удару по Київській області.

Так, як повідомляє голова Київської ОДА Олексій Кулеба, вночі 5 жовтня ворог завдав ударами дронами-камікадзе типу Shahed-136 – усього за ніч було 6 влучань та вибухів. Відзначається, що внаслідок ударів дронами-камікадзе було пошкоджена інфраструктура, постраждала одна людина.

Читайте також: Скільки всього іранських дронів могла отримати РФ та для якої очевидної цілі ворог запускає "літаючі мопеди"

Наслідки удару іранського дрона-камікадзе

Водночас деталей до цього удару додав спікер Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат. Так, в ефірі "Національного телемарафону" він відзначив, що всього вночі ворог ударив одразу близько 12 іранськими дронами-камікадзе.

Ігнат також зазначає, що дрони були запущені з півдня країни, тому варіант з тим, що РФ вирішила запускати ці дрони з території Білорусі поки що відпадає.

Водночас тепер ми знаємо, що ці дрони "вміють" долати щонайменше 400 км –якщо припустити, що по Білій Церкві "літаючі мопеди" були запущені з тимчасово окупованого Херсону. Разом з тим, не варто відкидати, що БПЛА все ж таки запустили з Криму – тоді дронам треба було пролетіти щонайменше 520 км.

Водночас інші шість дронів Shahed-136 вдалося збити, причому якщо три з них "приземлили" силами зенітно-ракетних військ на півдні, то три було збито авіацією ПС ЗСУ. Варто відзначити, що це перше публічне повідомлення про те, що іранські дрони було збито авіацією.

Загалом Ігнат відзначив, що ворог шукає слабкі місця в ППО і насправді загроза ударів цими дронами-камікадзе залишається серйозною і для протидії цим БПЛА будуть застосовуватися "всі сили та засоби, якими можна збивати" цю зброю.

Водночас варто у контексті удару іранськими дронами по Білій Церкві зауважити й таке – як повідомляє Укрінформ з посиланням на видання Сіньхуа, спікер МВС Ірану Насер Канаані офіційно відхрещується від поставок РФ Іранських дронів, відзначаючи, що ця інформація є "необґрунтованою", попри те, що наразі є низка доказів застосування цих дронів в Україні.

Читайте також: Як протидіяти іранським дронам-камікаде Shahed-136 та Shahed-131, якими РФ почали гатити по містах