xcounter
#

Звідки "матеріалізувались" радянські зенітки С-60, і де найактивніше їх використовують ЗСУ

27217
"Гантрак" Збройних Сил України із зеніткою С-60, травень 2022 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел
"Гантрак" Збройних Сил України із зеніткою С-60, травень 2022 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І який формат застосування для цих радянських гармат – найбільш вдалий

АрміяInform написало про те, як бійці Збройних Сил України використовують зенітні гармати С-60 калібру 57 мм зі складу комплексу АЗП-57. І з цієї публікації ми можемо дізнатись як мінімум дві речі про ці радянські зеніткив строю ЗСУ.

Перша – С-60 "матеріалізувались" в нашому війську не тільки з наших баз зберігання, але й також із запасів збройних сил наших країн-партнерів. Коло ймовірних "імпортерів" зеніток С-60 для ЗСУ доволі обмежене, бо ці артсистеми досі лишаються в строю лише збройних сил Польщі. Хоча й інші країни вже неіснуючого "Варшавського договору" тут виключати також не варто.

Читайте також: ЗСУ використовують "музейний" міномет М-240 для утилізації окупантів на Півдні (фото)

Річ друга – в якому саме форматі зараз застосуються С-60 в строю ЗСУ. Автори публікації вказали, що якщо звести ці зенітки зразка 1950-х років в батарею, то цього буде начебто достатньо, щоб "розстріляти" будь-який сучасний бойовий літак рашистів.

Але в умовах війни зразка 2022 року такий формат небезпечний в першу чергу саме для наших артилеристів, бо "скупченість" гармат зменшуватиме живучість всієї батареї. А от якщо використовувати С-60 в форматі "тачанок", то така зброя може цілком ефективно працювати по безпілотникам ворога на дальність до 6 км та на висоті до 4 км, по піхоті, польовим укріпленням та легкій бронетехніці армії РФ.

"Гантрак" Збройних Сил України із зеніткою С-60, вересень 2022 року

Найбільш активно наявні С-60 в строю ЗСУ зараз використовуються проти орків саме на Запорізькому напрямку. Саме для того, щоб підвищити мобільність цих арсистем, С-60 були зняті зі свого стандартного шасі та вмонтовані на вантажівки. Окремо згадується, що для таких переробок були задіяні інженери підприємства "Мотор Січ". А бойові результати роботи розрахунків С-60 виглядають так.

"По-перше, зенітки відвадила ударні гвинтокрили орків від тактики прямих ударів по наших позиціях. Б’ють вони тепер із граничних дистанцій методом кабрування, не турбуючись про точність вогню. По-друге, майже припинилися випадки, коли ББМ противника групами виїздили на відкриті місцини й нахабно били по українцях з одного місця по 20 і більше хвилин. Поменшало зухвалості й у діях мінометників ворога", - відтворює АрміяInform оцінки наших воїнів.

Польська армія проводить стрільби із С-60, фото з відкритих джерел
Читайте також: "Газовики" переробили трофейний МТ-ЛБ на "кустарну САУ", з якої стрілятимуть бійці ТрО