xcounter
#

ЗСУ використовують "музейний" міномет М-240 для утилізації окупантів на Півдні (фото)

26504
Міномет М-240 в експозиції музею Другої світової війни у Києві, ілюстративне фото з відкритих джерел
Міномет М-240 в експозиції музею Другої світової війни у Києві, ілюстративне фото з відкритих джерел

В сучасних умовах такий міномет можна використовувати лише тоді, коли ворог не здатен вести контрбатарейну боротьбу

У відкритому доступі з’явилось фото, яке вказує – один із підрозділів Збройних Сил України використовує для стрільби по російським окупантам міномет М-240 калібру 240 мм.

Цю артсистему можна в буквальному сенсі назвати "музейною", тому що досі М-240 можна було зустріти в Україні скоріше як експонат музею чи як "посібник" в навчальних центрах ЗСУ, чи були такі міномети на базах зберігання ЗСУ – даних у відкритому доступі нема. Серійне виробництво М-240 відбувалось в 1951-1958 роках, всього було виготовлено 329 екземплярів.

Читайте також: "Газовики" переробили трофейний МТ-ЛБ на "кустарну САУ", з якої стрілятимуть бійці ТрО

По мірі надходження самохідних мінометів "Тюльпан" армія СРСР поступово відмовлялась від М-240. Тому міномети цього типу армія РФ також офіційно зняла із озброєння, М-240 лишається в строю лише армій Іраку та режиму Башара Асада в Сирії.

Автори twitter-профілю Ukraine Weapons Tracker стверджують, що на складах Збройних Сил України могла бути достатньо велика кількість мінометних пострілів калібру 240 мм, начебто навіть активно-реактивні міни 3Ф2 та керовані міни 3Ф5 радянського комплексу "Смельчак". Хоча і в строю ЗСУ нема самохідних мінометів "Тюльпан".

Міномет М-240, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але нюанс в тому, що крупнокаліберний міномет М-240 має "паспортну" дальність стрільби лише до 10 км, темп стрільби – лише 1 постріл на хвилину, а заряджати цю артсистему потрібно саме з дульної частини.

Вести стрільбу із М-240 можна лише за умови, що противник в принципі не може вести контрбатарейну боротьбу. І це мають бути дуже "тепличні" умови на одній із ділянок фронту на Півдні, що нашим захисникам є можливість "без поспіху" посилати на голову оркам міни калібру 240 мм масою від 130 кг до 230 кг.

Міномет М-240, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Бійці ЗСУ стріляють по рашистам із рідкісної гармати Д-48 виробництва 1950-х років (відео)