xcounter
#

Як рашисти безглуздо розстріляли радянські міни "Смельчак" до "Тюльпанів"

28458
Російська САУ 2С4 "Тюльпан" веде вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Російська САУ 2С4 "Тюльпан" веде вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів

Або чому росіяни хизуються своєю "високоточною" зброєю лише в "полігонних умовах"

Російські окупанти продовжують в своїх соцмережах "розганяти" про те, як вони у квітні-травні 2022 року обстрілювали "Азовсталь" у Маріуполі із крупнокаліберних самохідних артустановок 2С4 "Тюльпан" калібру 240 мм, використовуючи радянський комплекс керованого озброєння 1К113 "Смельчак" - по суті, керована міна калібру 240 мм.

Словосполучення "керований боєприпас радянського виробництва" - звучить достатньо екзотично, тому заслуговує на свою долю уваги. Щоб розповісти про 1К113, використаємо відповідну публікацію видання АрміяInform.

Читайте також: Обстріли рашистів з С-300 з Білорусі: які міста під ударом та чи є захист від загрози
Рашисти готують до стрільби свою САУ 2С4 "Тюльпан", ілюстративне фото довоєнних часів

Комплекс керованого озброєння 1К113 "Смельчак" був розроблений аж у 1983 році, та був адаптований для використання для стрільби не тільки із "Тюльпанів", але й також – із буксированих мінометів М-240.

До складу комплексу "Смельчак" входять постріл 3ВФ4 з 240-мм коригованою фугасною міною 3Ф5, система синхронізації пострілу 1А35 та лазерний цілевказівник-далекомір 1Д15 чи 1Д20 з дальністю підсвітки від 0,2 км до 7 км.

Керована міна 3Ф5 комплексу "Смельчак", ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, міна 3Ф5 має корпус завдовжки понад 1,6 метра та вагу понад 134 кг, бойова частина – 21 кг багатокомпонентної вибухівки (еквівалент 32 кг тротилу). Особливість міни цього типу – здатність коригувати траекторію польоту на дистанції 600-20 м від цілі, для чого слугують зокрема мініатюрні порохові заряди в соплах. Росіяни заявляють, що максимальна дальність стрільби міни 3Ф5 комплексу "Смельчак" - до 9,2 км, ймовірне відхилення - начебто лише 2 метри.

Схема стрільби керованими мінами комплексу "Смельчак", ілюстративне зображення з відкритих джерел

А тепер мабуть найцікавіше. Як можемо побачити у відкритих джерелах, росіяни використовували керовані міни "Смельчак" лише у двох епізодах – під час війни в Афганістані у 1985 році та під час облоги Маріуполя у квітні-травні 2022 року. У тому ж травні 2022 року рашисти використовувати САУ "Тюльпан" для обстрілу інфраструктури поблизу Сєвєродонецька та Лисичанська, але для таких обстрілів орки не використовували "Смельчак" із дальністю стрільби лише 9 км, відповідно – із високим ризиком "прильота" у відповідь від артилерії ЗСУ.

Рашистський "Тюльпан" на Луганщині, що опинився в прицілі нашої артилерії, травень 2022 року

Із цієї обставини виникає одразу два висновки. Перший – рашисти під час боїв проти ЗСУ відстріляли весь залишок радянських керованих мін "Смельчак".

Другий – росіяни уміють хизуватись своїм "високоточним" "чудо-озброєнням" лише в дистильованих "полігонних умовах", коли гарантовано не буде удару від противника у відповідь.

Ворожа САУ 2С4 "Тюльпан", фото ілюстративне
Читайте також: За три місяці війни росіяни повернули в стрій лише третину "запасних" САУ "Пион" (фото)