xcounter
#

За три місяці війни росіяни повернули в стрій лише третину "запасних" САУ "Пион" (фото)

24969
Рашистська САУ 2С7М "Малка", модернізована версія САУ "Пион", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистська САУ 2С7М "Малка", модернізована версія САУ "Пион", ілюстративне фото довоєнних часів

Крупний калібр ворожої артилерії не їде без коробок передач українського виробництва

У відкритому доступі з’явились супутникові знімки, які вказують – на початок квітня 2022 року на 94-ому арсеналі ГРАУ озброєння ЗС РФ в Омську стояло 170 самохідних артилерійських установок 2С7 "Пион" калібру 203 мм. А от станом уже на 18 липня – знімки показують, що на тій базі стояло вже тільки 110 САУ "Пион" радянського виробництва. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: Спеціально для нових протирадарних ракет ЗСУ рашисти почали стягувати новітні ЗРК "Бук-М2" (відео)

За даними довідника The Military Balance, на кінець 2021 року армія РФ мала на озброєнні лише 60 модернізованих 2С7М "Малка", та ще 260 радянських 2С7 "Пион" - на зберіганні. Відповідно, на території 94-го арсеналу ГРАУ в Омську опинилась левова частка арсеналу "Піонів" росіян.

Більш того – поряд із арсеналом розміщена військова частина №63779, що займається ремонтом артилерійського озброєння, відповідно – є потужності, щоб повертати у стрій самохідні 203-мм гармати буквально "у польових умовах".

В боях останніх двох місяців рашисти робили ставку саме на вогневий вал крупнокаліберної артилерії. Російські "Малки" "засвітились" як мінімум на Ізюмському напрямку, такі ж САУ ворог застосовував для обстрілу Миколаєва. Відповідно, той факт, що на 94-му ГРАУ досі стоять не розконсервовані аж 110 "Понів", може свідчити лише про одне – у росіян є технічні проблеми із поверненням у стрій цих САУ. І схоже, тут проблема була навіть не у ресурсі ствола – уже є фото, як ствол однієї із "Малок" розірвало під час стрільби по позиціям ЗСУ.

Розрив ствола на ворожій САУ "Малка", липень 2022 року, фото з відкритих джерел

Радянська САУ 2С7 "Пион" мала коробку передач саме українського виробництва. Заміна коробки передач – це був один із елементів модернізації до рівня 2С7М "Малка".

І схоже, що у воєнних умовах росіянам нема чим замінити українські трансмісії, тому частина ворожих гармат калібру 203-мм і далі ржавіє під відкритим небом.

Російські САУ 2С7 "Пион" (110 одиниць) стоять на території 94-го арсеналу ГРАУ ЗС РФ
Читайте також: Рашисти "подарували" ЗСУ рідкісні варіанти Т-80, один з яких не пройшов "танковий біатлон"