xcounter
#

Ракетний удар по Україні став наймасовішим з початку вторгнення РФ: результати та наслідки

3685
Ракетний удар РФ був максимально демонстративний
Ракетний удар РФ був максимально демонстративний

Ракетна атака РФ стала наймасовішою з початку вторгнення та мала на меті виключно терор та залякування, але схоже Кремлю треба самому приготуватися до наслідків

Для масованого ракетного удару по Україні рашисти використали 84 ракети, як повітряного базування на кшталт Х-555 та Х-101, морського - "Калибр", так і зенітних С-300 та балістичних "Искандер", а також 24 дронів-камікадзе Shahed-136. З огляду на все це наймасовіший повітряний напад з початку рашиського вторгнення, цілями якого стали дві типи цілей - центри та житлові масиви великих міст, а також інфраструктурні об'єкти.

Як повідомив Генштаб ЗСУ, вдалось перехопити 43 ракети,10 дронів-камікадзе та ще 3 розвідувальних БПЛА. Для удару ворог вперше проклав маршрут польоту ракет через територію Молдови. В цій ситуації знищення 50% ракет, перехоплення частини з яких потребує спеціалізованих протиракетних комплексів, попри все доволі високий результат для наявних у Повітряних Силах України засобів, які є ще радянськими системами з середнім віком понад 30 років.

Читайте також: Понад 37 годин без сну та 120 уражених цілей: як HIMARS валив рашистів на Херсонщині

Результат ракетних обстрілів України 10 жовтня

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль станом на 11:00 пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах і місті Києві. За повідомленням ДСНС України станом на 13:30 відомо про загибель 9 осіб, травмовано 36.

Але більшість ракет були націлені просто по цивільних об'єктах. Наприклад, удар був завданий по парку Шевченка у центрі столиці де пошкоджено дитячий майданчик, по парку Володимирська гірка, де пошкоджено, але вцілів "скляний міст", який багаторазово піддавався критиці киянами за нібито "ненадійність".

Те що удари завдавались зранку, перед початком робочого дня, а ряд цілей якраз знаходилось просто у центрі міст говорить лише про одне - намагання вдарити саме для залякування та терору. Також вони, скоріш за все, є наслідком призначення командувача так званою "спеціальною воєнною операцією" - Суровікіна. Аналогічну тактику він використав у Сирії під час свого командування там з метою завдання ударів саме по цивільних об'єктах бомбардувальниками, без жодної військової мети.

ракетний удар рф
Наслідки ракетного удару по одному з міст України

Водночас удари по енергетичній інфраструктурі вже призвели до знеструмлення деяких областей, але, за досвідом Харкова, ця ситуація доволі швидко виправляється завдяки самовідданій роботі відповідних служб. Станом на 13:30 офіційно повідомлено про відсутнє електропостачання у Львівській, Полтавській, Сумській, Харківській та Тернопільській областях, також є часткове порушення електропостачання у інших регіонах.

Водночас є цілий ряд факторів, які необхідно брати до уваги, коли мова йде про оцінку такого удару. По-перше, РФ не здійснювала удари вглиб території України вже доволі довгий час. Останній відносно масовий ракетний удар прийшовся по дамбі у Кривому Розі майже місяць тому, лише вчора, 9 жовтня, комбінований удар з використанням ракет Х-22, Х-59 та зенітних від С-300 був завданий по Запоріжжі. Але назвати їх масованими, після удару 10 жовтня, складно. Тобто ворогу знадобився доволі довгий час для концентрації крилатих ракет та організації нападу.

По-друге, навіть така перерва в результаті призвела до можливості запуску до 100 крилатих ракет у декількох хвилях. "ВКС" РФ мають, якщо рахувати лише важкі ракетоносії Ту-160, Ту-95МС та Ту-22М3 загалом близько 130 одиниць. У теорії, якщо брати максимальне бойове навантаження та льотну готовність всіх бортів, вони можуть забезпечити пуск близько 1 тисячі ракет. Тобто співвідношення вкрай показове з максимальним показником реальної спроможності.

Ту-95МС
Ту-95МС, кожен може нести до 6 ракет у барабанній установці у середині фюзеляжу та до 8 на пілонах

Наслідки ракетного нападу РФ 10 жовтня

Тепер же мову можливо вести саме про наслідки ракетного удару, але не для України, а для самої РФ. Справа в тому, що за останній тиждень на Заході вибились "паростки" виключно кремлівської пропаганди, мовляв, "треба домовлятися", що було озвучено Ілоном Маском та Дональдом Трампом.

І хоча ці заяви ще тоді були втоплені у справедливій негативній реакції Заходу, тепер навряд хтось наважиться повторити щось про "стіл переговорів". Паралельно ще більшої актуальності набуває законопроект, який вже внесений до Конгресу США відносно визнання РФ країною терористом. Існує надія, що після цієї терористичної атаки з боку РФ будуть активізовані питання щодо посилення протиповітряної оборони України з боку союзників.

Звісно б дуже хотілось побачити найжорсткішу та справедливу реакцію. Але тим що Кремль цим ударом ще глибше загнав себе в ізоляцію та статус країни ізгоя - цілком очевидно. Як і те, що це лише збільшить допомогу Україні.

Десятки іноземних посадовців високого рівня вже оперативно зробили заяви щодо підтримки України та засудження РФ, а верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що "додаткова військова підтримка з боку ЄС вже в дорозі".

Читайте також: Франція збільшує оборонний бюджет: потрібні снаряди, нові Rafale та супутники
ТЕГИ Війна