xcounter
#

Кремль призначив Суровікіна командувачем всіма угрупуваннями армії РФ: що про нього відомо

Сєргєй Суровікін
Сєргєй Суровікін
3308

Суровікін один з найпотужніших кар'єристів у РФ, який почав свій шлях з вбивства цивільних у Москві під час ГКЧП, засвітився у Чечні, де командував бригадою з "кадировцями", а потім продерся до головнокомандувача "ВКС" РФ

На 227 день війни Москва призначила командувача своєю "спеціальною воєнною операцією", відповідно до офіційного повідомлення ним став генерал армії Сєргєй Суровікін (Суровикин), який до цього командував угрупуванням "Південь" та займає посаду головнокомандувача "ВКС" РФ з 2017 року.

Зазначимо, що зараз у міноборони РФ відбуваються значні кадрові зміни у верхніх ешелонах, зокрема менше ніж за тиждень був змінені командувачі Західного військового округу та Східного військовим округом, а також затверджено командувача Чорноморським флотом РФ.

Читайте також: Як знищення Кримського моста вплине на логістику та забезпечення армії РФ

Відносно Суровікіна, то його фігура доволі парадоксальна, бо до авіації він немає жодного відношення і є класичним сухопутним генералом. Його підрозділ - 1-ий мотострілецький батальйон Таманської дивізії "засвітився" ще під час ГКЧП у серпні 1991 року вбивством трьох цивільних. За свідченнями очевидців саме Суровікін, тоді капітан, застрелив як мінімум одного. Тоді його затримали та декілька місяців тримали у слідчому ізоляторі, але потім відпустили та дали майора.

гкчп

А потім відправили подалі - у Таджикистан у 201-у мотострілецьку дивізію, де він за п'ять років пробігся від комбата до начальника штабу дивізії у 32 роки та з погонами полковника. у 2002 - академія генштабу РФ та призначення на посаду комдива 34-ої мотострілецької дивізії. Під час його перебування там дивізія почала з'являтися у новинах: вбивства, побиття строковиків, самогубства офіцерів.

У 2005 році Суровікіна переводять у Чечню командувати 42-ої мотострілецькою дивізією у 2005 році, яка розміщувалась у Чечні. Можливо що це був поворотний момент у його кар'єрі, і до неї приклав руку Кадиров, бо далі він почав ще швидше "лізти по драбині". До речі спецбатальйон "кадировців" "Восток" якраз структурно входив тоді до цієї дивізії.

Начштабу та замкомандарма 20-ої загальновійськової армії 2005-2008 роки, у 2008 - її командир, 2008-2010 - начальник головного оперативного угрупування генштабу РФ, 2010-2012 начштаба Центрального військового округу, 2012-2013 аналогічна посада у Південному військовому окрузі та командувач цього округу з 2013 та отримання звання генерал-полковника.

Суровікін
Суровікін у 2016 році

У 2017 році був призначений командувачем угрупуванням військ РФ у Сирії на вісім місяців (нібито з яких лише три провів у Сирії) після чого отримає "зірку героя РФ" та посаду головнокомандувача "ВКС".

Суровікін
Суровікін отримав "зірку" у 2017 році

У 2019 році знову командирується до Сирії на цей раз на чотири місяці. У 2021 році отримає максимальне можливе звання генерал армії у 54 роки.

Роль Суровікіна після 24 лютого 2022 року цілком відома - саме він приймав рішення і продовжує приймати щодо ударів авіацією по містах України, а у серпні було офіційно повідомлено, що він займає посаду командувача угрупування військ "Південь".

Читайте також: Допоможе розстріляти безпілотник зі штурмової гвинтівки: армія США отримала модернізовані "розумні" приціли
ТЕГИ Війна