xcounter
#

Командувати Чорноморським флотом РФ призначили адмірала, який "прославився" походом авіаносця "Адмірал Кузнецов" у Сирію

5090
Віктор Соколов офіційно став командувачем ЧФ РФ
Віктор Соколов офіційно став командувачем ЧФ РФ

Віктор Соколов офіційно замінив на посаді командувача Чорноморським флотом РФ Ігоря Осипова, якого зняли за втрату крейсера "Москва"

Чорноморський флот РФ отримав нового командувача після того, як 10 серпня був звільнений Ігор Осипов. Ним став віце-адмірал Віктор Соколов, якому сьогодні, 7 жовтня, як повідомляє ТАСС, був переданий штандарт командувача флотом. До цього Віктор Соколов заміщував Осипова у статусі тимчасово виконувача обов'язків.

Відносно самого Ігоря Осипова, то існувала інформація, що він був заарештований ще у квітні за втрату крейсера "Москва". Відтоді він був усунений з посади, але офіційно документально це не оформлювалось.

Читайте також: Хаотичні пертурбації у командуванні військами РФ: під час боїв за Лиман міноборони РФ вп'яте змінило командувача Західного військового округу
Ігорь Осипов
Ігорь Осипов, з огляду на все, перебуває під слідством

Щодо Віктора Соколова, то він почав кар'єру з командира мінно-торпедної частини на тральнику у 1985 році. По кар'єрній драбині рухався доволі швидко, не затримуючись на посадах понад двох років. Зокрема командиром тральника став у 1992 році. Вже у 1993 році став начштабом, а через рік командиром дивізіону тральників Тихоокеанського флоту, де у 2010 році дослужився до командира приморської флотилії.

У 2012 році з Тихого океану перевівся на Північне море, де отримав посаду командувача Кольської флотилії, з 2013 по 2019 рік заступник командувача Північним флотом РФ. Саме у цей період, у 2016 році, він отримав вкрай важливу для Кремля задачу із проведення першого бойового походу авіаносця "Адмирал Кузнецов" та ракетного крейсера "Петр Великий" у Середземне море до Сирії. Фактично - демонстраційних заходів, які мали довести "міць та потужність" ВМФ РФ.

адмирал кузнецов
Похід "Адмирала Кузнецова" до Сирії - став цвяхом у будь-які "океанські" зазіхання РФ

В результаті цього походу, за два місяці безпосередніх бойових вильотів було втрачено два літаки - МиГ-29К та Су-33 під час посадки. Сам "Адмирал Кузнецов" став посміховиськом через страшенний дим від силової установки та побоювання, що він застрягне у морі через постійні проблеми. Після цього походу "Адмирал Кузнецов" став на ремонт у 2017 році, який продовжується з постійним перенесенням строків, зараз - вже після 2024 року.

Віктор Соколов
Віктор Соколов та та міністр оброни РФ Сєргєй Шойгу

А Соколова "від гріха подалі" відправили на "почесну" посаду начальника військово-морської академії у Санкт-Петербурзі, вже звідки його призначили на посаду т.в.о. Чорноморського флоту РФ. Водночас саме Віктор Соколов у РФ зараз фактично має єдиний, хоча і негативний, практичний досвід бойового застосування угрупування кораблів.

Читайте також: Кремль продовжує чистку генералів: звільнено командувача Східним військовим округом, який був на посаді менше року