xcounter
#

Польща укладе ще один значний контракт на посилення ППО: два десятки систем Pilica з ракетами CAMM від Sky Sabre

ЗРК Sky Sabre
ЗРК Sky Sabre
8186

Польща продовжує вкладати величезні кошти у вкрай швидке посилення власних збройних сил

Маховик переозброєння Польщі здається не збирається зупинятися взагалі, після мільярдних контрактів на сотні танків та артилерію, включно з корейськими K239 Chunmoo на додачу до 500 HIMARS, справа дійшла і до протиповітряної оборони.

За інформацією польського видання Defense24 невдовзі очікується підписання контракту на "мільярди злотих" (сотні мільйонів доларів) на закупівлю 21 батареї Pilica, які будуть додатково оснащені ракетами CAMM від MBDA, які використовуються у найновішому британському ЗРК Sky Sabre. У цій версії комплекс отримає індекс Pilica+. Контракт планується виконати до 2027 року.

Читайте також: Коли прогулювали у школі навіть малювання: у рашистів проблеми із нанесенням нового тактичного знака на техніку

Зазначимо, що Pilica фактично є доволі специфічною системою, яка об'єднує шість вогневих установок ZUR-23-2SP Jodek - модернізованих ЗУ-23-2 на яких додатково встановлені дві пускові ПЗРК Grom або Piorun, а також радіолокаційну станцію SLR-97, пункт керування та машини забезпечення.

Інтеграція ракет CAMM значно розширює можливості цього комплексу, бо дальність знищення цілей зростає до 25 км. Також існує версія ракети CAMM-ER із дальністю пуску до 40 км. Таким чином реальна дальність ураження цілей комплексу Pilica+ зросте з 5-6 км до позначки від 25 км.

За інформацією видання мова йде про придбання близько 700 ракет CAMM. Якщо враховувати те, що кожна пускова, за аналогією зі Sky Sabre буде нести по 8 ракет, необхідний запас та кількість батарей, то, скоріш за все, у кожній батареї Pilica+ буде інтегровано декілька пускових.

Водночас головне завдання Pilica - прикриття об'єктів від удару крилатими ракетами, зокрема ЗРК Patriot. В цій же ситуації Pilica+ отримає значно ширші можливості і може застосовуватись на рівні засобу об'єктової протиповітряної оборони.

Також нагадаємо, що Польща веде програму Narew, яка передбачає заміну С-125 та "Куб" і вибір був якраз зроблений на користь системи з ракетами CAMM. На рівні 2021 року мова йшла про закупівлю 23 батарей нових ЗРК з локалізацію виробництва та загальною сумою угоди на 8 млрд доларів.

Чи йде мова про об'єднання програм Pilica та Narew, чи про додаткове розширення можливостей стане відомо вже у вересні, коли за інформацією польського видання і буде офіційно проголошено про укладання угоди.

Читайте також: Польща визначила, звідки брати мільярди доларів на сотні HIMARS і танків від США та Південної Кореї