xcounter
#

Велика Британія наздоганяє часи "Холодної війни" та з відставанням на роки відроджує протиповітряну оборону

3146
Досі Велика Британія могла покладатись лише на ЗРК часів "Холодної війни" Rapier, дальність стрільби якого - лише 8,2 кілометри
Досі Велика Британія могла покладатись лише на ЗРК часів "Холодної війни" Rapier, дальність стрільби якого - лише 8,2 кілометри

Але при своє відставання, британці показують приклад, який може бути корисним для оновлення протиповітряної оборони України

Збройні сили Великої Британії почали процес постановки на озброєння зенітно-ракетного комплексу Sky Sabre, в основу якого покладена зенітна ракета CAMM від MBDA, що має дальність стрільби до 25 кілометрів. Про це розповідає портал UK Defense Journal.

Формально, в складі збройних сил Великої Британії не існує зенітно-ракетних частин як окремих військ. Засоби протиповітряної оборони належать до роду артилерії, зокрема усі зенітно-ракетні комплекси британського війська зведені у 16 полк королівської артилерії.

Читайте також: Приклад для України: як Туреччина створює власну ППО - від лазерної Alka до ЗРК HISAR та Siper
Британський ЗРК Sky Sabre на позиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

До сьогоднішнього дня Велика Британія не мала "зенітно-ракетного щита" як такого, єдиним типом ЗРК на озброєнні британського війська був комплекс малої дальності Rapier із максимальною дальністю стрільби до 8,2 кілометрів.

Серійне виробництво цього ЗРК стартувало ще у 1972 році, "бойовим хрещенням" стала Фолклендська війна 1982 року, при цьому комплекси Rapier використовувала саме Аргентина.

Британський ЗРК Rapier, ілюстративне фото з відкритих джерел

До 1991 року Велика Британія мала власні ЗРК середньої та великої дальності, що мали позначення Bristol Bloodhound.

Ці комплекси мали дальність стрільби від 25 до 80 кілометрів, залежно від модифікації. Серійне виробництво Bristol Bloodhound стартувало ще у 1958 році, на рубежі 1990-х років їм на заміну мали прийти американські ЗРК Patriot.

"Музейний зразок" ЗРК Bristol Bloodhound, ілбюстративне фото з відкритих джерел

Але "Холодна війна" раптово завершилась, тому воєнно-політичне керівництво Великої Британії прийняло рішення не купувати нові зенітно-ракетні комплекси, а протиповітряну оборону "Туманного Альбіону" вести за допомогою винищувачів Eurofighter Typhoon та Tornado F3 (які були списані в 2011 році).

Втім, анексія Криму в 2014 році та перехід Кремля до прямої воєнної агресії в Європі проти України стали стимулом для Великої Британії взятись за відновлення зенітно-ракетної складової своєї ППО.

Британські перехоплювачі Tornado F3, ілюстративне фото з відкритих джерел

Комплекс Sky Sabre став плодом зусиль по відновленню "зенітно-ракетного щита" Туманного Альбіону, британські військові стверджують, що цей ЗРК "здатний збити тенісний м’яч, що летить з надзвуковою швидкістю".

Зенітно-ракетний комплекс Sky Sabre складається із трьох елементів – радіолокаційна станція Giraffe Agile Multi-Beam 3D, яка може виявляти цілі на відстані до 120 кілометрів, її технічне обслуговування виконує шведська Saab; машина управління, яка підключена до системи НАТО Link 16, її можливості дозволяють виконувати супровід та ураження одразу 24 повітряних цілей; та власне машина (або ж декілька машин) із пусковими установками на вісім зенітних ракет CAMM.

Британські військові освоюють ЗРК Sky Sabre, фото з відкритих джерел

Перші випробувальні стрільби комплексу Sky Sabre відбулись ще в 2018 році. Тоді ж британці анонсували, що поставлять цей ЗРК на бойове чергування до 2020 року, і в тому ж 2020 році планували остаточно списати комплекси Rapier. Втім, як бачимо, із втіленням цього плану "Туманний Альбіон" чисто по таймінгу запізнився мінімум на 2 роки.

Але цікаво, що той же Sky Sabre британці в листопаді 2021 року таки зуміли продати Польщі, в рамках програми Narew по заміні радянських ЗРК С-125 в складі ВПС, і комплексів "Куб" та "Оса" в складі частин протиповітряної оборони.

Британський ЗРК Sky Sabre на позиції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британці озброюються зенітно-ракетним комплексом, розробники якого зробили ставку не стільки на бойові якості зенітної ракети, як на характеристики засобів зв’язку та управління вогнем, тому досягли ефекту, коли одна батарея ЗРК може відбити атаку до 24 літальних апаратів – літаків, БПЛА чи крилатих ракет. Британці не тільки зуміли розробити новітній ЗРК, вони також зуміли знайти на нього експортного покупця засобами політичного впливу.

І це той позитивний приклад, яким варто "озброїтись" Україні, навіть якщо російські Су-34 або ж Ту-22М3 ще не загрожують напряму Великій Британії.

Україна вимушена тримати "кругову" протиповітряну оборону, тому вітчизняній ППО потрібне не тільки кількісне, але й також і якісне посилення
Читайте також: Повітряні Сили планують за п'ять років повністю оновити техніку радіотехнічних військ