xcounter
#

Повітряні Сили планують за п'ять років повністю оновити техніку радіотехнічних військ

4683
Техніка радіотехнічних військ ПС ЗСУ, фото ілюстративне
Техніка радіотехнічних військ ПС ЗСУ, фото ілюстративне

Повітряні Сили України уже на 30% укомплектовані новітньою технікою українського виробництва

Українські радіотехнічні війська з початку агресії РФ почали інтенсивно оновлюватись у технічному плані – постійно закуповуються та модернізуються РЛС, вводиться в дію автоматизована система бойового управління, техніка РТВ ретельно доглядається й проходить необхідне поточне обслуговування та ремонт.

Про окремі досягнення та плани з розвитку РТВ України днями розповів кореспондентам АрміяInform начальник радіотехнічних військ ПС ЗСУ полковник Михайло Донченко.

Читайте також: РЛС "Фенікс" успішно пройшла державні випробування

За його словами, на сьогодні підрозділи РТВ укомплектовані технікою на 100% до штатної потреби.

При цьому 30% цієї техніки - це сучасні новітні зразки вітчизняного виробництва (нові або модернізовані), що за своїми тактико-технічними характеристиками переважають більшість закордонних аналогів.

РЛС П-18
РЛС П-18 "Малахіт" виробництва ХК "Укрспецтехніка"

Зокрема, мова йде про РЛС 35Д6М та 80К6 від КП "НВК "Іскра", П-18 "Малахіт" від ХК "Укрспецтехніка", "Бурштин-1800" від НПП "Аеротехніка-МЛТ" та іншу техніку.

РЛС 36Д6М
Оглядова РЛС 36Д6М від КП "НВК "Іскра"

"Державна програма переозброєння передбачає, що до 2026 року радіотехнічні війська матимуть 100% новітнього та глибоко модернізованого озброєння", - повідомив Михайло Донченко.

Бурштин-1800
РЛС "Бурштин-1800" виробництва приватної НПП "Аеротехніка-МЛТ"

При цьому він додав, що засоби РТВ ПС ЗСУ постійно експлуатуються й розвиваються.

РЛС 80К6КС1
Нова РЛС 80К6КС1 "Фенікс" від КП "НВК "Іскра"

"Варто розуміти, що процес модернізації та відновлення навіть найсучаснішої техніки триває безперервно. Техніка РТВ — це техніка інтенсивної експлуатації. Вона не стоїть у боксах чи ангарах, чекаючи команди на виконання бойового завдання. Особовий склад працює на ній цілодобово, перебуваючи на бойовому чергуванні в системі протиповітряної оборони країни 24/7. До того ж технології розвиваються просто шаленими темпами. Тому навіть сучасне озброєння, яке надійшло у війська у 2014–2015 роках, під час обслуговування та ремонту на підприємствах-виробниках, уже проходить модернізацію", - відзначив начальник радіотехнічних військ ПС ЗСУ.

Михайло Донченко також зазначив, що триває й процес цифровізації та автоматизації засобів РТВ - вже зараз робочі місця операторів станцій автоматизовані, мають новітні засоби зв’язку і передачі даних, обладнані системою підігріву і кондиціювання.

Читайте також: Чотири комплекти виробів зі складу комплексу АСУ "Ореанда-ПС" відправляють на поточний ремонт