xcounter
#

Білорусь стає "плацдармом" для повітряного нападу, Україна посилює ППО на кордоні

3371
Повітряні Сили України "навчили" комплекси "Бук" збивати крилаті ракети противника, ілюстративне фото з відкритих джерел
Повітряні Сили України "навчили" комплекси "Бук" збивати крилаті ракети противника, ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна має як мінімум ЗРК "Бук" та винищувачі Су-27, аби відбити можливу атаку бомбардувальників РФ із повітряного простору Білорусі

ОКремль зараз посилює рівень воєнної небезпеки проти України, увага політиків та ЗМІ спрямована на ситуацію саме на східних рубежах нашої країни.

Армія РФ зосередила своє ударне угрупування проти України аж за 200 кілометрів від кордону, і це вже саме по собі створює "головоломку" для воєнно-політичного керівництва нашої держави та країн-партнерів.

Читайте також: Повітряні Сили України "навчили" ЗРК "Бук", як збивати "Іскандери" та "Калібри"
При цьому Кремль традиційно намагається "залякати" Україну можливим застосуванням ракетних комплексів "Искандер", фото з відкритих джерел

Міністр оборони Олексій Рєзніков під час однієї із зустрічей у Вашингтоні два дні назад заявив про "фактичний аншлюс Білорусі".

Якщо зробити поправку на притаманну цьому урядовцю "яскравість" у висловлюваннях, що стосуються безпекових питань, то можна зробити таке припущення – Україна та країни-партнери розглядають Білорусь як ще формально незалежну країну, але уже занадто тісно інтегровану у втілення агресивних планів Кремля.

Росія та Білорусь 12 листопада цього року провели спільну висадку десанту лише 30 км від кордону з Польщею, фото ілюстративне

Режим Лукашенко в Білорусі зараз приковує до себе увагу як генератор "гібридної" загрози, як організатор можливої навали нелегальних мігрантів на кордони нашої держави.

За словами очільника МВС Дениса Монастирського, є десять ділянок кордону, на яких режим Лукашенко може влаштувати своєрідну "атаку мігрантами", для попередження цієї загрози уже задіяно 8,5 тисяч працівників поліції, бійців Нацгвардії та військовослужбовців Держприкордонслужби.

Бійці НГУ прямують на підсилення кордону з Білоруссю, фото з відкритих джерел

Але ж режим Лукашенко своїми діями перетворює Білорусь також і на "плацдарм" для повітряної атаки РФ проти України.

Міноборони Білорусі 10 листопада цього року оголосило, що РФ отримала дозвіл на регулярні польоти стратегічних бомбардувальників в білоруському повітряному просторі. Того ж 10 листопада росіяни виконали у небі Білорусі демонстративний багатогодинний проліт двох стратегічних бомбардувальників Ту-22М3, які грають роль класичних "бомбовозів" із-за нестачі ракетного керованого озброєння. Наступного дня, 11 листопада, росіяни виконали в небі Білорусі проліт двох стратегічних бомбардувальників Ту-160, що можуть нести крилаті ракети Х-55 і Х-101.

Російський Ту-22М3 в супроводі білоруського Су-30СМ, фото з відкритих джерел

Кремль продемонстрував, що може використати небо Білорусі для повітряної атаки проти України, або ж інших країн. Але Збройні Сили України готуються таку загрозу відбити. На це вказують зокрема такі повідомлення, розміщені на порталі АрміяInform.

П’ять днів назад, 16 листопада, з’явилось повідомлення, що 39 бригада тактичної авіації в Озерному провела чергову льотну зміну. Пілоти винищувачів Су-27 тренувались вести повітряний бій на малих та середніх висотах.

Позиція одного із ЗРК "Бук-М1" Повітряних Сил України поблизу кордону з Білоруссю, фото - АрміяInform

За два дні потому, 19 листопада, з’явилось повідомлення, що 223 зенітно-ракетний полк імені Українських Січових Стрільців із складу Повітряного командування "Захід", що прикриває небо на кордоні з Білоруссю привів у повну бойову готовність дивізіон ЗРК "Бук-М1".

При цьому частини цього зенітно-ракетного полку провели тактичні навчання, сценарій яких передбачав зокрема протидію диверсійним групам та нейтралізацію груп провокаторів від "умовного противника".

Розрахунок ЗУ-23-2 прикриває позиції наших ЗРК поблизу кордону з Білоруссю, фото - АрміяInform

Того ж 19 листопада також з’явилось повідомлення, що увесь особовий склад 204 бригади тактичної авіації в Луцьку пройшов підсумкову перевірку. За підсумками цієї перевірки бригада "довела готовність виконувати бойові завдання під час бойового чергування з охорони повітряного простору держави".

Описані вище три повідомлення про посилення ППО на кордоні з Білоруссю слід читати ще в такому ключі – Збройні Сили України не хочуть "світити" увесь наряд сил та засобів, що захищає небо нашої країни на північному відтинку. Тому - повідомляють лише мінімально необхідні деталі, щоб показати свою готовність відбити можливу повітряну атаку РФ, що може відбутись зі сторони Білорусі.

Навчально-бойовий МіГ-29УБ із складу 204 бригади тактичної авіації, фото - АрміяInform
Читайте також: США попереджають союзників про можливе вторгнення Росії, оскільки війська скупчуються поблизу України