xcounter
#

США попереджають союзників про можливе вторгнення Росії, оскільки війська скупчуються поблизу України

Фото: Евген Малолєтка / AP
Фото: Евген Малолєтка / AP
1983

У розвідці США серйозно ставляться до загрози вторгнення Росії в Україну. У зв'язку з цим Вашингтон підштовхує європейських партнерів до співробітництва у розробці пакету заходів для стримування Москви.

Розвідка США попередила європейських союзників, що "залишилося мало часу" для того, щоб завадити Росії розпочати військові дії в Україні, з посиланням на власні джерела повідомила газета The New York Times. Про це йдеться у публікації U.S. Warns Allies of Possible Russian Incursion as Troops Amass Near Ukraine.

За словами співрозмовників видання, Росія ще не вирішила, що робитиме з військами, які зібрала біля кордону України. Однак у розвідці США серйозно ставляться до загрози вторгнення і не вважають, що це блеф.

Читайте також: Якщо Кремль наважиться на нове вторгнення, "вістря атаки" може бути спрямоване на Маріуполь
Супутниковий знімок, який відображає частини армії РФ, котрі можуть бути націлені проти України, фото з відкритих джерел
Супутниковий знімок, який відображає частини армії РФ, котрі можуть бути націлені проти України, фото з відкритих джерел

У зв'язку із цим США "підштовхують" європейські країни до співпраці у розробці пакету економічних та військових заходів для стримування Москви, пише NYT. Зокрема, цього тижня Брюссель відвідала голова Національної розвідки США Евріл Хейнс (Avril D. Haines), а Вашингтон поділився розвідданими і з Україною.

Співробітники американської розвідки повідомили союзникам, що Путін розчарований мирним процесом, започаткованим Францією та Німеччиною у 2014 році після того, як Росія анексувала український Кримський півострів і спричинила повстання сепаратистів на сході України.

Російські війська під час захоплення Криму
Російські війська під час захоплення Криму

Деякі колишні чиновники кажуть, що Путін, можливо, має намір забезпечити наземний сухопутний коридор між невизнаними республіками Донбасу та Кримом. А американські аналітики вважають, що Путін розглядає наступні місяці як унікальний момент для дій.

"Путін дуже швидкий", – сказав Джим Таунсенд (Jim Townsend), колишній високопоставлений чиновник Пентагону. "Я думаю, що він любить відволікаючі речі. Це грає йому на руку. В усіх очі зараз прикуті до білоруського кордону. А тим часом він збирає те, що, на його думку, може знадобитися, щоб рухатись в Україну".

Росія розгорнула навколо України військове угруповання, до якого входять дві нові армії та армійський корпус
Росія розгорнула навколо України військове угруповання, до якого входять дві нові армії та армійський корпус

Будь-яка реакція на розгортання Росії повинна бути ретельно відкалібрована, щоб уникнути ескалації ситуації та подальшої небезпеки для України, заявили американські та європейські чиновники.

"Ми повинні бути жорсткими", – сказав містер Таунсенд. "Нам не потрібно щось бомбити. Але ми повинні бути розумними у тому, як показувати наші військові можливості", стверджується у публікації видання The New York Times.

Читайте також: Морська піхота України біля окупованого Криму готується відбивати "бліц-криг" РФ