xcounter
#

Польща замовила 500 пускових HIMARS - більше ніж в США: Варшава запланувала кардинальне посилення артилерії

M142 HIMARS
M142 HIMARS
26586

M142 HIMARS - потужна універсальна пускова установка, на яку у Варшаві роблять важливу ставку у забезпеченні обороноздатності всієї Польщі

Польща запланувала провести наймасштабніше посилення артилерійської складової своїх збройних сил. Мова йде про замовлення 500 одиниць американських універсальний пускових установок M142 HIMARS, виробництво яких має бути локалізовано в Польщі.

Такої кількості ракетних систем вистачить на формування понад 80 батарей. Саме таку заяву зробив міністр оборони країни Маріуш Блащак.

Читайте також: Як протитанкові групи з Javelin нищать рашиську бронетехніку: розповідь бійця ЗСУ (відео)

Зазначимо, що фактично мова йде про значне розширення польської оборонної програми Homar, за якою передбачалось придбати 160 пускових. Але поки Варшава у 2018 році направила запит на придбання лише 20 пускових з 270 високоточними ракетами GMLRS та 30 балістичними ракетами ATACMS, а також додатковими командними, ремонтними, транспортними та заряджальними машинами. Загальна сума цієї угоди становила близько 655 млн доларів.

M142 HIMARS

Таким чином, якщо мова йшла б про закупівлю всіх 500 пускових з необхідною кількістю ракет та машин забезпечення, то цінник на них був на фантастичні 16,37 млрд доларів.

Саме тому польський міністр оборони зробив акцент на максимальній локалізації виробництва HIMARS в Польщі. Тому, вочевидь, мова буде йти про довгостроковий контракт, який розрахований на десятиріччя, якщо не більше.

M142 HIMARS

Також маємо зазначити, що Військо Польске, якщо такий план здійсниться, стане одним з основних операторів M142 HIMARS, бо навіть у США їх 375 одиниць станом на 2021 рік.

У будь-якому випадку, цей контракт обійдеться Польщі у величезні гроші. Але досвід вторгнення РФ демонструє, що наявність таких систем, як HIMARS є вкрай важливим для обороноздатності країни. Бо вони можуть використовувати високоточні ракети GMLRS на дальності до 70 км та бити балістичним ATACMS на 300 км, а у перспективі і PrSM на 500 км.

M142 HIMARS

На цьому ж постійно наголошують і в Україні. Ще у квітні HIMARS попросив надати Зеленський, але поки їх лише продовжують "вибивати" з союзників. Хоча не виключено, що все це гра на публіку, бо вже існують натяки на те, що невелика кількість HIMARS вже в Україні.

Читайте також: Бойове застосування дрона-камікадзе Switchblade 300 потрапило на відео: всі деталі від пуску до керування