xcounter
#

Зеленський попросив надати M142 HIMARS: що це за зброя і чому це дійсно правильне рішення

M142 HIMARS
M142 HIMARS
88038

M142 HIMARS може стати вкрай вдалим рішенням для оборони України

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні для іноземних країн попередив, що у війні з РФ поки завершився лише перший раунд. І для того щоб перемогти у війні нашій країні потрібна нова і значно потужніша зброя: важка артилерія, важка бронетехніка, системи протиповітряної оборони та літаки.

Також був оголошений орієнтовний список потреб, який включав одну конкретну та дійсно вкрай потрібну позицію - M142 HIMARS.

Читайте також: Дістати ворога артою: яке озброєння може Франція дати Україні, окрім уже переданих ПТРК Milan

І дійсно M142 HIMARS, із всім переліком озброєння, що може використовувати ця система, здатний доволі швидко та якісно змінити "малюнок війни" з РФ.

Справа в тому, що M142 HIMARS - це лише пускова установка. Точніше - універсальна пускова, колісна та легша версія гусеничної M270, яка може використовувати цілий перелік ракетного озброєння. Загалом таких пускових вже випущено доволі вагома кількість - понад 400 одиниць. З них абсолютна більшість у армії США - 375 одиниць відповідно до Military Balance 2021.

M142 HIMARS

Але найголовніше це ракети, які може використовувати ця система. На найнижчому рівні - некеровані реактивні снаряди M26 із дальністю дії 32-45 км. Далі - керовані M30/31, які б'ють на 60-70 км.

M142 HIMARS

А далі починається "довга рука" - балістичні ракети серії ATACMS, остання версія яких б'є на 300 км. І до речі, якось так збіглось, що заступник міністра оборони США Кетлін Хікс раніше вже заявила, що Вашингтон може розглянути постачання Україні озброєння здатного знищити російські аеродроми. Тобто ракетну систему із дальністю у декілька сотень кілометрів. І серед всіх теоретично можливих варіантів саме ракети ATACMS - на першому місці.

M142 HIMARS

Але і це ще не все, навіть не згадуючи про перспективну PrSM, яка має дальність у 500 км. У 2009 році M142 HIMARS у якості експерименту використали як пускову для адаптованих до наземного пуску ракет AIM-120 AMRAAM. Тих самих, які входять до комплексу NASAMS, що Україна попросила у Норвегії. Щоправда, далі експериментів справа не пішла, але пуски були визнані успішними.

Тобто отримання Україною достатньої кількості M142 HIMARS з необхідним озброєнням дійсно може бути універсальним рішенням. Зокрема завдяки ракетам ATACMS стає можливим вирішити цілий ряд задач. В першу чергу - значного зменшення активності авіації РФ, бо вони будуть змушені тримати свої літаки поза зоною ураження далекобійних ракет.

Читайте також: Яке озброєння допоможе ЗСУ: Сергій Згурець у інтерв'ю для НВ