xcounter
#

Яке озброєння допоможе ЗСУ: Сергій Згурець у інтерв'ю для НВ

Американська Army Tactical Missile System (ATACMS) стартує з пускової M27
Американська Army Tactical Missile System (ATACMS) стартує з пускової M27
42201

Зміна характеру бойових дій зумовлює зовсім інший рівень постачань зброї від держав Заходу для звільнення окупованого росіянами Донбасу, розповів в ефірі Радіо НВ Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express

Про те, які саме зміни відбулися і яка зброя потрібна, йшлося у ході розмови, частину якої ми пропонуємо і нашим читачам.

— Впродовж тривалого часу в медіа, у спеціалізованих виданнях і військові експерти говорили про те, що головна технічна перевага Збройних сил України — це Стінгери, Джавеліни, портативні комплекси, які може використовувати будь-який військовослужбовець після нетривалого навчання. І ми бачили, як за допомогою цих засобів українські військові знищували цілі колони танків, іншого озброєння, БТРів.

Читайте також: Пентагон оголосив приголомшливу кількість протитанкових систем та засобів ППО переданих Україні: чи вистачить їх
Знищений танк окупантів

Але останнім часом ми чуємо, що як Володимир Зеленський, так і експерти вимагають дедалі важчого озброєння і особливо частіше йдеться про так звану далекобійну артилерію. Чому раптом змінилися ці пріоритети, чи можете ви пояснити? Що тепер ми хочемо і що це дає Україні?

ПТРК NLAW - проста та ефективна зброя "сама у собі", потенціал якої примножується силою духу наших воїнів

— Ми отримали на початку фази активних бойових дій значну кількість ПТРК і ПЗРК, які в короткий проміжок часу дозволили завдати шкоди ворогу (або авіації, або його бронетехніці). Але і ПТРК, і ПЗРК — це, умовно кажучи, зброя ближнього рубежу, тому що фактично доводиться знищувати цілі на відстані від трьох до п’яти кілометрів. Це якщо не ближній бій, то тактична ділянка. І всі ці переваги такої зброї ми повністю показали, знищивши достатньо значну кількість і бронетехніки, і авіації, близько 700 танків, значно більше броньованих машин, близько 300 гелікоптерів і літаків разом узятих.

Українським воїнам потрібні потужні ударні можливості

Але тепер ми розуміємо, що поле бою починає змінюватися: ворог використовує далекобійну артилерію, ракети і таке інше. І нам, аби відвести від себе цей вогневий вал далі, треба мати достатню кількість далекобійних зразків.

Це стосується і артилерії, і ракетних систем, тому що ми хочемо знищувати ворога на відстані в межах від 50 кілометрів до 100 кілометрів, а в ідеалі до 300 кілометрів. Це дозволить нам зберегти особовий склад, завдавати знищення ворогу на більших дальностях.

Це те, що викликане зміною характеру бойових дій, особливо з огляду на зону Донбасу. Там є багато відкритих ділянок, де треба абсолютно інші зразки зброї. Фактично це зміна підходів до ведення бойових дій і намагання мати далеку ударну руку, яка в української армії є, але треба, щоби вона була потужніша.

Український військовий біля розбитої техніки окупантів (Фото:REUTERS/Gleb Garanich)
Український військовий біля розбитої техніки окупантів (Фото:REUTERS/Gleb Garanich), для НВ

— А як швидко це нове озброєння можна буде опанувати? Скільки часу для цього потрібно і чи його зможуть застосовувати одразу, коли отримають?

— Я думаю, жодну зброю не можна використовувати одразу, щойно ми її отримаємо, але ми чомусь впираємось у складність опанування того чи іншого зразка.

Я думаю, що коли стоїть виклик або перемогти, або вмерти, то темпи підготовки на такій зброї значно скорочуються, незалежно від того, який би складний зразок озброєння це не був. Якщо ми говоримо про артилерію натівського калібру, то отримання німецьких чи американських гаубиць, думаю, що від двох до трьох тижнів інтенсивної підготовки дозволять повністю опанувати потенціал цієї зброї.

Баражуючий американський боєприпас Switchblade 300

Я навмисно дещо скорочую терміни підготовки з огляду на те, що екстремальна потреба дійсно змінить підходи до оптимального шляху навчання. Тим більше, що литовські військові говорять про те, що вони готові здійснювати підготовку на своїй території тих зразків, які можуть бути передані Україні, така ситуація відбувалася з американськими зразками баражуючих боєприпасів, коли американські військові перебували на території Сполучених Штатів і вже опановували такі зразки.

Американський зразок ракетного озброєння

Коли ж ми говоримо, що потрібно найбільше, то з мого погляду, це,зокрема, оперативно-тактичні ракети дальністю до 300 кілометрів. Такі разки озброєння є в американської армії. Запаси цих оперативно-тактичних ракет достатньо великі, від чотирьох тисяч ракет. Ці ракети зараз американці замінюють на інші зразки.

А після ухвалення програми ленд-лізу я думаю, що побажання української сторони отримати ці оперативно-тактичні ракети мають бути почуті — і це дуже суттєво посилить наш потенціал, а навчання так само не буде критично довгим.

Продовження інтерв'ю - на сайті НВ.

Читайте також: У Польщі "зникла" сотня танків T-72M1R: в Україні невдовзі може з’явитися більше "важкої" броні