xcounter
#

Дістати ворога артою: яке озброєння може Франція дати Україні, окрім уже переданих ПТРК Milan

15749
Розрахунок французької гаубиці TRF-1 веде стрільбу, ілюстративне фото з відкритих джерел
Розрахунок французької гаубиці TRF-1 веде стрільбу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Збройним Силам України потрібні системи, що дозволяють нищити ворога на дистанціях в десятки кілометрів. Джерела поставок таких систем можуть виявитись доволі неочікуваними

Неймовірно, але факт – зупиняти ворожі танки Збройним Силам України допомагала в тому числі зброя і від Франції. Перші дні березня 2022 року були хаотичними, тоді доля держави Україна буквально "висіла на волосині", і нашій країні було не до новин "із зовнішнього світу".

Тому якось повз загальну увагу пройшла новина, що на початку березня Франція передала Україні "декілька десятків" протитанкових ракетних комплексів Milan. І місяць по тому можемо знайтизгадки у відкритих джерелах, що бійці ЗСУ і далі використовують комплекси Milan.

Читайте також: Яке озброєння допоможе ЗСУ: Сергій Згурець у інтерв'ю для НВ
Бійці ЗСУ із французьким ПТРК Milan, зображення з відкритих джерел

Схоже, є підстави припускати, що скоро Збройні Сили України можуть отримати додаткове озброєння від Франції. Defense Express із власних джерел стало відомо, що зараз обговорюється концепція, за якою французи можуть нам поставити комплекси ППО малої дальності та гаубиці калібру 155 мм із боєприпасами.

Якого саме типу ці системи – нам невідомо. Можемо лише висловити припущення, якого типу артилерійські системи Франція теоретично може поставити Україні.

Cхоже, на поставку САУ CAESEAR нам розраховувати поки не доводиться

САУ CAESEAR – це такий собі "артилерійський бренд" Франції. Але французька армія має в своєму розпорядженні й іншого типу артилерійські системи калібру 155 мм – 32 самохідні артустановки AU-F-1 та 12 буксированих гаубиць TR-F-1, згідно з даними Military Balance 2021

САУ AUF-1 почали виготовляти ще в 1979 році, дальність стрільби – до 23,5 км фугасним снарядом, боєзапас – 42 снаряди.

Французька САУ AUF-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Гаубиці TRF-1 виробляли із 1981 по 1993 рік, має напівавтоматичне заряджання, обслуга – 7 осіб, дальність стрільби – до 24 км фугасним снарядом. (Для повної заміни цих гаубиць французька армія власне і переозброюється на САУ CAESEAR).

Передача такого артсистем навряд чи послабить обороноздатність Франції. Натомість, Україна зможе збільшити номенклатуру свого озброєння, яке дозволяє знищувати орків на дистанціях в десятки кілометрів.

Французькі САУ AUF-1 та гаубиця TRF-1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Гарантії безпеки для України, або чи зможе армія Франції "потягнути" війну проти Росії