xcounter
#

Польща визначила, звідки брати мільярди доларів на сотні HIMARS і танків від США та Південної Кореї

5414
Південнокорейські танки K2 Black Panther, ілюстративне фото з відкритих джерел
Південнокорейські танки K2 Black Panther, ілюстративне фото з відкритих джерел

Варшава стійко триматиметься курсу, що на посилення обороноздатності має працювати економіка всієї країни

Протягом літа 2022 року Польща заявила одразу декілька масштабних програм по переозброєнню власного війська. Зокрема, в наступні 3 роки поляки планують витратити до 5 мільярдів доларів, щоб придбати 366 американських танків Abrams та 180 південнокорейських танків К2 з подальшою локалізацією виробництва. Ну і заодно - придбати аж 500 систем M142 HIMARS.

При цьому варто відзначити, що загальна вартість укладених контрактів лише з однією Південною Кореєю на купівлю мінімум 180 танків К2, 212 САУ типу К9 та 48 навчально-бойових літаків FA-50 уже сягає 5,57 мільярдів доларів. А протягом наступного десятиріччя для закупівлі новітнього озброєння Польща планує витратити близько 12-14 мільярдів доларів.

Читайте також: Польща обирає ударний вертоліт: складний вибір між ​AH-1Z Viper та AH-64E Apache Guardian - підказка для України

І це при тому, що польське Міноборони планує збільшити чисельність збройних сил від 130 тисяч до 250 тисяч військовослужбовців.

Південнокорейська САУ К9 та транспортно-заряджальна машина К10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб такі амбітні плани стали реальністю, потрібно відповідно "відрегулювати" економічну політику країни та забезпечити довготривале фінансування. Як саме планує робити це Польща – під час прес-конференції розповів заступник міністра фінансів Артур Собонь під час своєї прес-конференції, пише польський портал Defence24.

Собонь описав наступну формулу – "поки затрати на оборону будуть не нижчими 3% від ВВП, ставки ПДВ в Польщі триматимуться на рівні 23% та 8%".

M142 HIMARS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Іншими словами, урядовець дав зрозуміти, що в наступні декілька років громадяни Польщі можуть навіть не сподіватись на зниження податків. І заодно натякнув, що задля посилення обороноздатності Польщі буде працювати економіка всієї країни.

Бо як зауважують автори Defence24, оборонні затрати в Польщі ще не досягали рівня 3% від ВВП, в 2020 році цей показник був на рівні 2%, у 2021 році – на рівні 2,2%.

Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Найкраща пара винищувачів для України зараз: F-15 та F-16 в оренду на час війни - чому це єдиний оптимальний варіант (відео)