xcounter
#

Польща обирає ударний вертоліт: складний вибір між ​AH-1Z Viper та AH-64E Apache Guardian - підказка для України

​AH-1Z Viper та AH-64E Apache Guardian (монтаж)
​AH-1Z Viper та AH-64E Apache Guardian (монтаж)
8707

Польща робить вибір між AH-64 Apache та AH-1 Viper, які мають замінити радянські Мі-24, аналогічний шлях має в осяжному майбутньому пройти й Україна

Варшава продовжує розганяти маховик переозброєння, вкладаючи за лічені місяці мільярди доларів у стрімке переозброєння Війська польського. Після серії доволі несподіваних контрактів з Кореєю на легкі винищувачі FA-50, танків K2, САУ K9 на 5,7 млрд доларів, одразу 500 HIMARS, які планує "розбавити" знову ж таки корейськими K239 Chunmoo, справа дійшла до ударних вертольотів.

Точніше - про активізацію програми Kruk, яка передбачає заміну радянських Мі-24 на нову машину. Вибір, як пише Defence24, зараз здійснюється між AH-1Z Viper від Bell та AH-64E Apache Guardian від Boeing.

Читайте також: Досвід однієї з країн Європи стане зразковим для ПС ЗСУ: у кого будемо вчитися переходити на F-16
AH-1Z Viper
AH-1Z Viper

Обидва вертольоти належать до найновіших версій безперечно найкращих у своєму класі машин. Саме тому за вибором Варшави спостерігати більш ніж цікаво. Тим паче, що цей вибір для України більш ніж ілюстративний та навіть буде мати вплив на переозброєння Збройних Сил України, які також мають оновити парк ударних вертольотів.

AH-64 Apache vs AH-1 Viper

Коли мова йде про ударний вертоліт, то його "іконою" є саме Apache, який нібито можливо одразу вважати найкращим варіантом. Тим паче, що Польща вже закупила 250 танків M1A2 Abrams SEPv3 за 1,14 млрд доларів та має отримати у вигляді компенсації за допомогу Україні ще 116 танків Abrams M1A1 SA. І це фактично зробить на рівні 2025 року саме цей американський танк основним у польській армії. А "дует" Apache та Abrams - пряме повторення "формули успіху" від США.

Але не секрет, що Apache - це дорога машина, як у вигляді ціни за "борт", так і в експлуатації, а також потребує доволі розвиненої технічної бази для обслуговування. На противагу AH-1 Viper - проста машина для морпіхів США, призначена для експлуатації у жорстких умовах, на невеликих майданчиках з мінімумом оснащення, що характерно для будь-якого палубного гелікоптера.

AH-64E Apache Guardian
AH-64E Apache Guardian

Відносно ж бойових можливостей, то доволі несподівано вперед виривається AH-1Z. Саме Viper має більшу швидкість та бойовий радіус ніж Apache: 411 км/год проти 279 км/год, 690 км проти 476 км, відповідно. За умови того, що рівень бронювання у вертольотів та живучість однакова, а озброєння складається у максимально "важкому варіанті" з 16 ракет Hellfire, це дає Viper перевагу.

Але відносно бортового оснащення, то "перебити" радар Longbow, який встановлюється на Apache конкуренту просто нічим. Як і можливість AH-64E керувати дронами, бо AH-1Z має пройти сертифікацію для цієї опції лише наприкінці цього року.

Озирання на економіку та експлуатацію

У Варшаві доволі логічно при виборі озброєння озираються на сусідів. І відносно AH-64 Apache та AH-1 Viper ситуація склалась доволі важким чином. У ЄС Apache експлуатуються Нідерланди та Великобританія, що доволі важливо з огляду на організацію обслуговування та сумісності.

Але найближчий сусід Польщі - Чехія обрала AH-1Z. Прага має найближчим часом отримати 12 Viper та ще 8 багатоцільових UH-1Y Venom. А це вже відкриває шлях до безпосередньої спільної експлуатації машин разом із безпосереднім сусідом.

AH-1Z Viper
AH-1Z Viper готовий до експлуатації у будь-яких умовах

На додачу експлуатація AH-1Z Viper буде дешевшою за AH-64E Apache Guardian, про що говорять розрахунки Австралії, яка у 2020 році шукала заміну проблемному європейському Tiger. Тоді було пораховано, що 20 років експлуатації 29 вертольотів AH-64E оцінювались у 2,3 млрд доларів США при вартості однієї машини на рівні 35,7 млн доларів та вартості льотної години у 7 тисяч доларів.

29 одиниць AH-1Z Viper та 20 років їх експлуатації були оцінені у 1,6 млрд доларів при вартості одного "борта" у 31,2 млн доларів та вартості льотної години у 4,8 тисячі доларів. Тобто AH-1Z Viper дешевший при оцінці всіх трьох параметрів - вартість одиниці, льотної години та 20-річного циклу експлуатації.

Але справа в тому, що у підсумку Австралія обрала дорожчий AH-64E Apache Guardian.

AH-64E Apache Guardian
AH-64E Apache Guardian - найдовершеніший ударний вертоліт з точки зору оснащеності

На додачу до цього є фактор "життя платформи", яка залежить і від загальної кількості операторів. В цих умовах беззаперечним лідером також є Apache, який експлуатує 17 країн у світі. На противагу AH-1 Viper, який стоїть на озброєнні лише морської піхоти США, Бахрейну та очікується Чехією. Хоча не виключено, що цей вертоліт також буде обрано й іншими країнами.

AH-64 Apache чи AH-1 Viper для України

Відносно України, то ситуація, на думку Defense Express значно легша ніж для Польщі, якщо говорити про "муки вибору", через які наша країна буде проходити дещо пізніше.

Перевага AH-1Z Viper у здатності експлуатуватись у значно гірших умовах, дешевше обслуговування та вартість життєвого циклу є вкрай важливим фактором. Як і такий параметр, як бойовий радіус. Але перевагу в електронному оснащенні AH-64E Apache Guardian і те, що ця платформа буде оновлюватись ще протягом десятиріч перебити доволі складно.

AH-1Z Viper
AH-1Z Viper - простіший, дешевший, не популярний

Але, якщо Польща зробить вибір на користь AH-1Z Viper, то вкрай цікавою можливістю для України стане саме уніфікація парку ударних вертольотів з найближчими сусідами. Тим паче, що Bell, на відміну від Boeing, пропонує значно ширшу виробничу кооперацію відносно своїх AH-1Z Viper, включно з розгортанням виробничої лінії у Європі, до якої Україна цілком може приєднатись.

Читайте також: Ще раз уважно про протистояння Gripen та F-16: інтегральний рейтинг вибору найкращого винищувача для України