xcounter
#

Досвід однієї з країн Європи стане зразковим для ПС ЗСУ: у кого будемо вчитися переходити на F-16

4578
Досвід однієї з країн Європи стане зразковим для ПС ЗСУ: у кого будемо вчитися переходити на F-16

У США вважають, що українські пілоти зможуть успішно опанувати програми, за якими вчилося покоління східноєвропейських льотчиків

Попри те, що Повітряні Сили ЗСУ витримали шість місяців війни в небі проти серйозного противника, американські законодавці побоюються, що РФ може отримати перевагу у повітрі, якщо ПС ЗСУ не отримають сучасні винищувачі, такі як F-16.

Водночас у виданні Air Force Magazine (офіційне видання ПС США) вважають, що румунська модель може стати зразковою для навчання українських пілотів на американських винищувачах.

Читайте також: Ще раз уважно про протистояння Gripen та F-16: інтегральний рейтинг вибору найкращого винищувача для України
МиГ-21 ВПС РУмунія
Винищувач МиГ-21 ВПС Румунії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Так, Румунія наразі завершує перехід з радянських МиГ-21 на американські F-16 і у Командування навчання та підготовки ПС США є курс для країн-партнерів та союзників, який можна адаптувати для України.

F-16C
Польські F-16C, фото ілюстративне

Так, на авіабазі Національної гвардії Морріс, штат Аризона, східноєвропейські пілоти з Польщі, Румунії, Болгарії та Словаччини вже понад двох десятиліть проходять шестимісячні курси навчальної кваліфікації ANG International Initial Qualification (Advanced).

Водночас щодо румунського досвіду у виданні відзначають дві важливі речі. По-перше, молоді льотчики, які не літали на радянських літаках та краще знають англійську мову, ефективно тренуються разом з американськими колегами.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon
General Dynamics F-16 Fighting Falcon

По-друге, перехід з радянських літаків – це вже зовсім інше питання, відзначає полковник Брант А. Патнем, заступник командира 162-го авіакрила в Моррісі, що в США: "Це непросто [про перехід з радянських літаків на американські]. Багато чого залежить від того, як довго вони тренуються на "МиГ", тому що багато з того, що приходить разом з навчанням, залежить від мислення".

Патнем наголошує на тому, що в радянській системі пілоти "не приймають багато рішень" та "не звикли бути надгнучкими". Разом з тим, тут варто зауважити й таке – пілоти ПС ЗСУ неоднократно наголошували на тому, що під час боїв з авіацією "ВКС" РФ вони вимушені вдаватися саме до нестандартних рішень, щоб ефективно протистояти російським літакам.

МіГ-29 ПС ЗСУ
МіГ-29 ПС ЗСУ, фото ілюстративне

У виданні також розповідають про пілота румунських ПС, 28-річного капітана Александру Берашко, який наразі проходить базову бойову льотну підготовку в Аризоні. Раніше він вчився літати на МиГ-21, а також знайомий з українськими МіГ-29.

"Перейти до F-16 з МіГ-29 – це зовсім інший планер, Проєкційний дисплей, навіть ракети, якими вони керують – у них різних "таймер", різний "інтелект". Майте на увазі, що вони мають застосовувати різні тактики. Тактика у повітрі інша", – відзначає румунський пілот.

Водночас представник ПС США зазначив, що країни-партнери та союзники, що мають намір навчати пілотів у США, зазвичай починають з декількох тижнів на навчально-тренувальному літаку Т-6, а згодом проводять декілька місяців на Т-38. І після цього пілот може записатися на базовий курс бойових льотчиків.

Більшу частину цього базового курсу пілоти вчаться на F-16C, вони досягають рівня "веденого" і продовжують польоти під наглядом протягом 500 годин.

Як зауважує Патнем, випускники "в деякому сенсі будуть готувати до бою, але вони не матимуть досвіду для прийняття тактичних рішень у сценаріях, в яких вони можуть опинитися".

Читайте також: Наступник для F-16: як швидко США хочуть відправити "на пенсію" цей літак та чи замінить його Т-7