xcounter
#

Наступник для F-16: як швидко США хочуть відправити "на пенсію" цей літак та чи замінить його Т-7

13689
Винищувач F-16. Фото: ПС США
Винищувач F-16. Фото: ПС США

У США розповіли, чи хочуть вони якнайшвидше замінити свої F-16

Модернізовані F-16 можуть бути "засобом збільшення чисельності" бойових літаків ПС США до 2040-х років і поки нема потреби запускати програму створення наступника цього літака. Про це повідомляє видання Air Force Magazine.

F-16
Винищувач F-16 ПС США

"Ми очікуємо, що сотні F-16 будуть перебувати на озброєнні протягом десятиліть, тобто до 2040-х років", – заявив полковник Тім Бейлі, керівник програми F-16 Центру управління життєвим циклом ПС США.

Читайте також: "Потреби ЗСУ закриваються іншими системами": генерал ПС США відповів, чи є в них F-16 для України

Водночас бригадний генерал Дейл Уайт, виконавчий директор програми з розвитку винищувачів та перспективних робіт, зауважив, що роботи у рамках програми подовження терміну служби F-16 (SLEP) додала "роки життя для цього типу літака" і Уайт наразі не має жодних інструкцій щодо початку робіт над наступником цього літака, який США прозвали MR-F або ж MR-X.

F-16
Концепт винищувача F-36 Kingsnake як теоретичної заміни для F-16

Програма MR-F вперше з’явилася у програмних документах ПС США у 2021 році, що вказувало на те, що служба шукала заміну для F-16 у середині 2030-х років.

У документах було зроблено припущення, що новий літак не буде багатоцільовим малопомітним реактивним літаком, а скоріш тим, що начальник штабу генерал Чарльз К. Браун-молодший назвав "винищувачем п’ятого покоління мінус", для якого доступність та не обов’язково високий рівень живучості були б ключовими вимогами.

Boeing T-7 Red Hawk
Навчально-тренувальний Boeing T-7 Red Hawk

Крім того, Уайт також наголосив на тому, що не отримував жодних вимог щодо оцінки можливої адаптації навчально-тренувального літака T-7 Red Hawk як ймовірної платформи-наступниці F-16.

У будь-якому випадку, як стверджує керівник програми F-16 у ПС США, програма модернізації F-16 наразі в основному реалізована і "за декілька мільйонів доларів ви отримуєте 20 років життя" – наразі F-16 забезпечує можливості ПС США.

Читайте також: Коли очікувати NASAMS та F-16, чому без HIMARS: подробиці чергового пакету допомоги США Україні на 1 млрд доларів