xcounter
#

Замкнене коло проблем: 50% PzH 2000 стабільно на ремонті - причини та шляхи вирішення

 PzH 2000 (всі фото: Bundeswehr)
PzH 2000 (всі фото: Bundeswehr)
26713

PzH 2000 експлуатується поза межами нормативів, що утворило цілий каскад проблем

Доволі неприємна інформація відносно боєздатності німецьких самохідних артилерійських установок PzH 2000 з'явилась вже доволі давно. Станом на серпень вже існувала інформація, що німецька артустановка страждає від інтенсивної експлуатації у реальних умовах ведення бойових дій.

Але за цей час ситуацію якісно покращити не вийшло. За інформацією The Wall Street Journal менш як50% від всіх переданих PzH 2000 одночасно знаходяться на фронті. Всі інші перебувають на обслуговуванні та ремонті, й вкрай часто - за кордоном.

Читайте також: Словаччина досі не передала Україні свої МіГ-29, хоча "попрощалась" із ними ще у серпні

Як пише видання, загалом до ЗСУ було передано 19 одиниць PzH 2000, 14 від Німеччини, ще 5 від Нідерландів. Тобто одночасно з них працюють лише до 9 одиниць. Сам же ремонт умовно розділений на три етапи, на першому відновити САУ намагаються українські бійці самостійно. На другому - дистанційно у режимі "онлайн" допомагають фахівці з НАТО, які не тільки консультують, але і направляють необхідні запасні частини.

PzH 2000

Лише після цього приймається рішення щодо відправлення PzH 2000 на ремонт за кордон, що зазвичай відбувається, коли для ремонту необхідна спеціальне устаткування, тобто мова йде про "заводський ремонт". А для цього САУ необхідно відправити до Литви.

Для зменшення логістичного плеча та часу, який банально необхідний на транспортування САУ Німеччина спочатку спробувала відкрити сервісний центр у Польщі. Але, як зазначає видання, Варшава запросила технічну інформацію для того, щоб здійснювати ремонт власними силами на власному підприємстві. Німецька Krauss-Maffei Wegmann на ці умови не погодилась та вирішила відкрити сервісний центр у Словаччині.

Але, попри те, що очільниця міністерства оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт (Christine Lambrecht) заявила, що центр розпочне роботу негайно, як пише видання, він має відритися до кінця цього року.

ремонт німецького озброєння

Звісно причини виходу з ладу PzH 2000 чудово відомі - банальна висока інтенсивність експлуатації. За нормативами - лише 100 пострілів на добу, при цьому німецька САУ має максимальну швидкострільність 8-12 пострілів за хвилину. А від цього нормативу і розраховуються такі речі, як запас комплектуючих, через що одну з PzH 2000 довелось тимчасово канібалізувати.

Але ця проблема - фактично замкнене коло. Менша кількість САУ у строю - більший їх темп експлуатації. Більший темп - частіше відправлення на ремонт. І єдине логічне рішення у цій ситуації, як це не дивно - кратне збільшити кількість PzH 2000 у строю ЗСУ, що може призвести до зменшення навантаження на кожну САУ. Але чи піде на це Берлін, для якого навіть 15 PzH 2000 зі 121 наявних станом на 2021 рік складає 12% - доволі дискусійне питання.

Читайте також: Схоже, що РФ вирішила не перебазовувати всі стратегічні бомбардувальники з Саратова та Рязані після "бавовни"