xcounter
#

Словаччина досі не передала Україні свої МіГ-29, хоча "попрощалась" із ними ще у серпні

3907
Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Передача літаків має відбутись "у найближчий час", протягом декількох наступних тижнів

Словаччина готова, але ще не передавала Україні свої винищувачі МіГ-29. Питання поставки літаків словацький уряд нещодавно обговорював із президентом України Володимиром Зеленським. Про це міністр закордонних справ Словацької Республіки Растислав Качер заявив в інтерв’ю виданню "Інтерфакс-Україна".

"Ми ще не передали вам МіГ-29. Але ми готові це зробити. Ми розмовляємо з нашими партнерами по НАТО про те, як це зробити. І сьогодні (8 грудня – ред.) в нас була дуже змістовна розмова з вашим президентом. Мій міністр оборони пояснив вашому президентові, як ми можемо це зробити. І я думаю, що найближчими тижнями до Словаччини приїде українська делегація, і ми разом із нашими американськими друзями працюватимемо над тим, щоб це стало реальністю", - сказав очільник МЗС Словаччини агентству "Інтерфакс-Україна".

Читайте також: Rheinmetall виготовить для України "шахідобойки" Skynex: чим особливі ці системи ППО (оновлено)
Словацькі винищувачі МіГ-29 та МіГ-29УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зі слів Растислава Качера випливає, що Словаччина досі не передала Україні свої МіГ-29, бо спочатку потрібно було забезпечити секретність процесу. І сторонам потрібно було узгодити кожен крок, як це буде зроблено, щоб не ставити під загрозу. В наступні декілька тижнів Словаччину має відвідати делегація з України, і це означатиме початок практичного етапу по передачі винищувачів для ЗСУ, яка має відбутись "у найближчий час".

При цьому очільник МЗС Словаччини зазначив, що у новому пакеті допомоги для України від 7 грудня 2022 року є зокрема "пару тисяч ракет, які використовуються для МіГ-29".

Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вперше Словаччина заявила про готовність передати ЗСУ свої 9 винищувачів МіГ-29 та два МіГ-29УБ ще у травні 2022 року. Наприкінці серпня поточного року словацькі ВПС провели урочисту церемонію "прощання" зі своїми винищувачами, що давало підстави сподіватись на швидку передачу цих літаків Україні. Однак минуло ще 3 місяці (або ж загалом півроку), і виявилось, що наша країна досі такі літаки не отримала.

Втім, тут лишається сподіватись на певний "елемент чуда". Тобто що поставка цих сучасних машин виробництва 1990-х років для наших Повітряних Сил уже відбулась, що наша тактична авіація уже посилилась літаками із ресурсом мінімум до 2035 року, а заява очільника МЗС Словаччини – лише необхідний "дипломатичний маневр", який має зберегти в таємниці найбільш важливі частини процесу.

МіГ-29УБ ВПС Словаччини, фото - Vzdušné sily OS SR
Читайте також: Хорватія "пересаджується" на UH-60 Black Hawk та планує до 2024 року позбутись від Мі-8 та Ми-171Ш