xcounter
#

Rheinmetall виготовить для України "шахідобойки" Skynex: чим особливі ці системи ППО (оновлено)

19047
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І що при цьому буде із снарядами, по яким залежність від Швейцарії з її "нейтральною" позицією

Німецький концерн Rheinmetall отримав від неназваного "міжнародного замовника" контракт вартістю 182 мільйони доларів на поставку двох зенітно-артилерійських систем Skynex калібру 35 мм. Комплекси виконуватимуться у мобільному варіанті, тому "в пакеті" і зенітниками також йтимуть вантажівки HX загальною вартістю 12 мільйонів євро, пише портал European Defense Review. Німецьке видання Hadesblatt стверджує, що ці системи виготовлятимуться саме для України, і зможуть збивати крилаті ракети та дрони-камікадзе рашистів.

Автори публікації підкреслюють, що Skynex може "встроюватись" в єдину систему протиповітряної оборони як її елемент, та отримувати цілевказівку від єдиного командного центру. Цей комплекс ППО має працювати на ближніх рубежах, де використовувати зенітні ракети ближньої дії уже недоцільно та дорого. Тим більш, що програмовані 35-мм снаряди, на відміну від зенітних ракет, не вразливі перед засобами радіоелектронної протидії.

Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект

Попит на Skynex від Rheinmetall виник після успіху німецьких зенітних танків Gepard в строю ЗСУ.

Тому, схоже, строк виробництва "до початку 2024 року" - це максимум, який зараз зможе "витиснути" німецька оборонна промисловість, ласа до нових замовлень на свої перспективні зразки озброєння. Можливо, поки що партія саме в дві системи – це "стеля", де у Rheinmetall не виникає проблем по кількості комплектуючих, необхідних для оперативного виготовлення зенітно-артилерійських комплексів (як то Skynex).

Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Програмовані 35-мм боєприпаси справді дають гарний функціонал по знищенню крилатих ракет та дронів-камікадзе ворога на ближніх дистанціях. Але тут проблема, що при виробництві та поставках боєприпасів німецька Rheinmetall від підрядників зі Швейцарії, з країни із показово "нейтральною" позицією. Така позиція уже примусила задуматись бундестаг ФРН – мовляв, якщо війна прийде і на німецьку землю, Швейцарія може й для Берліну заблокувати поставку боєприпасів.

Але наскільки швидко німцям вдасться вирішити проблему "снарядного нейтралітету", поки лишається невідомим. Що в свою чергу, "підвішує" перспективи поставок зенітної системи Skynex.

Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall
Читайте також: Німеччина готова давати Україні RCH-155: чим особлива ця перспективна колісна САУ