xcounter
#

Німеччина готова давати Україні RCH-155: чим особлива ця перспективна колісна САУ

8555
Німецька перспективна САУ RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Німецька перспективна САУ RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Як довго ЗСУ чекатимуть на дивізіон колісних САУ із "безпілотною" баштою

Уряд Німеччини вперше офіційно заявив, що готує до передачі Збройним Силам України зокрема 18 колісних самохідних артустановок RCH-155. Ці САУ позначені в списку військової допомоги "зірочкою", тобто їх ще має виготовити німецька промисловість.

Вперше про можливу поставку RCH-155 для ЗСУ стало відомо у вересні 2022 року, але із даних, що наводили німецькі ЗМІ. Преса стверджувала, що перший запит на RCH-155 міністр оборони Рєзніков дав ще у липні цього року цього року. І так виходить, що спочатку Німеччині знадобилось 3 місяці, щоб погодитись на поставку своїх перспективних САУ для українського війська, і ще + 3 місяці – щоб офіційно оголосити про плани майбутньої передачі RCH-155 для артилерії ЗСУ.

Читайте також: Ці 155-мм гаубиці вміють бити рашистів з "шаленою швидкістю" та можуть "сховатися" без тягача за потреби

RCH-155 в чомусь можна назвати вдосконаленою версією PzH 2000, для якої використали колісне шасі від БТР Boxer. Але на відміну від свого гусеничного "прототипу" RCH-155 отримала "безпілотну", повністю автоматизовану башту, завдяки чому екіпаж цієї САУ складає всього дві особи, що можуть виконувати одразу декілька функцій - командира, водія чи оператора вогню САУ.

Максимальна заявлена дальність стрільби – до 54 км, темп ведення вогню – до 9 пострілів/хвилина, возимий боєзапас – 30 снарядів. Бойова маса – 39 тонн, швиждкість ходу – до 100 км/год по шосе.

САУ RCH 155 має "опцію" відправки серії з п’яти снарядів, які летять за різною траєкторією та одночасно вражають ціль

Як тільки Збройні Сили України отримають 18 одиниць RCH-155, вони стануть першими експлуатантами таких перспективних колісних САУ. Бо досі навіть бундесвер не має такі артсистеми в розпорядженні.

Але тут все як завжди впирається у строки виготовлення та поставок. Бо зараз федеральний уряд Німеччини воліє не розкривати строк можливої передачі RCH-155 для ЗСУ. А у вересні цього року німецька преса говорила, що виготовлення всього комплекту цих САУ може знадобитись час до 2025 року.

Німецька перспективна САУ RCH 155, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ використовують незвичайний нарізний міномет RT61 французького виробництва (відео)