xcounter
#

Україна може закупити "гібрид" PzH 2000 та бронемашини Boxer: скільки САУ отримаємо за 216 млн євро

7834
САУ RCH 155
САУ RCH 155

Якщо все піде за планом, перші німецькі САУ RCH 155 Збройні Сили України отримають не раніше 2025 року

Німеччина відреагувала на запит України щодо закупівель новітніх самохідних артилерійських систем – як повідомляє видання Welt am Sonntag, країна погодилася продати для України 18 сучасних самохідних артилерійських систем вартістю 216 млн євро.

Йдеться про німецькі САУ RCH 155, які Київ планує придбати у корпорації Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Відзначається, що Україна подала запит на поставку цих систем ще 14 липня 2022 року – саме тоді Міністр оборони України Олексій Резніков надіслав листа своїй колезі Крістіне Ламбрехт щодо закупівлі німецьких САУ.

Читайте також: БМП-1 з Греції через чотири місяці все ж таки поїдуть до України: Німеччина погодилась обміняти їх на Marder
RCH 155 сау німеччина
Німецька САУ RCH 155, фото ілюстративне

Відзначається, що контракт передбачає постачання 18 САУ RCH 155, а також навчання екіпажів та запасні частини. Наразі також відомо, що перші САУ будуть готові до постачання не раніше, чим через 30 місяців – тобто не раніше, як у 2025 році.

Крім того, як повідомляють у виданні, корпорація KMW планує розпочати виробництво тільки тоді, коли отримає чіткий сигнал від Федерального уряду про те, що зброю можна експортувати в Україну.

Якщо говорити безпосередньо про САУ RCH 155, то сам виробник називає її "поєднанням автоматизованої артилерійської вогневої потужності та захищеної колісної рухливості".

Defense Express раніше вже розповідав про цю САУ – по факту, це 155-мм гармата від німецької САУ PzH 2000, встановлена на шасі бронемашини Boxer.

Максимальна дальність цієї САУ – понад 54 км, як заявляє виробник. За одну хвилину RCH 155 здатна здійснити до 9 пострілів за хвилину, причому машині потрібно всього 10 секунд, щоб відкрити вогонь (після зупинки) і ще стільки ж – щоб покинути позицію.

сау rch 166
САУ RCH 155 має "опцію" відправки серії з п’яти снарядів, які летять за різною траєкторією та одночасно вражають ціль

САУ має бойову масу у менш як 39 тонн та здатна долати відстані зі швидкістю до 100 км/год по шосе, запас ходу – до 700 км.

Крім України цією САУ також наразі зацікавилася й Швейцарія, яка планує замінити свої M109 KAWEST, однак там німецькі RCH 155 будуть конкурувати зі шведськими Archer.

Читайте також: Які запаси озброєнь насправді мала Німеччина, і що з цього реально могло бути поставлене для ЗСУ