xcounter
#

Німеччина знайшла першого "претендента" на свою перспективну САУ, і як не дивно – це не ЗСУ

51490
Німецька перспективна САУ RCH 155 AGM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Німецька перспективна САУ RCH 155 AGM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Німці демонструють перші результати свого експерименту - що буде, якщо башту від PzH 2000 зробити "безпілотною" та переставити на колісний БТР

Армія Швейцарії проводить конкурс по вибору перспективної колісної самохідної артустановки, що після 2026 року має замінити собою САУ M109 KAWEST, яких швейцарці мають аж 133 одиниці.

У фіналісти такого конкурсу на даний момент пройшли дві моделі - САУ ARCHER від "шведсько-англійського" виробництва від BAE Systems, та перспективна RCH 155 AGM від німецького концерну Krauss-Maffei Wegmann. Про це розповідає портал European Defense Review.

Читайте також: Прем'єра танка нового покоління KF51 Panther від Rheinmetall: німецька "Пантера" повертається (фото, відео)
САУ ARCHER від BAE Systems, ілюстративне фото з відкритих джерел

Швейцарська армія планує списувати свої M109 KAWEST на початку 2030-х років, бо ці САУ уже відслужили понад 50 років та близькі до вичерпання свого ресурсу.

Оборонне відомство Швейцарії хоче знайти в першу чергу саме якісну заміну для своєї самохідної артилерії. Тому до перспективних САУ висунуло такі вимоги – колісне шасі та легкість у транспортуванні, можливість інтеграції в єдину систему управління вогнем, доступність засобів навчання для обслуги цих самохідних артустановок. За такими критеріями у фінал власне й пройшли шведська САУ ARCHER та німецька RCH 155 AGM.

Німецька перспективна САУ RCH 155 AGM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Наступний етап конкурсу триватиме протягом 2023-2024 років, під час якого триватимуть "польові випробування" ARCHER та RCH 155 AGM. Цікаво, що такий етап випробувань швейцарські військові проводитимуть на іноземних замовленнях. А перше замовлення на перспективні САУ має бути дане до 2026 року.

Шведська ARCHER – машина достатньо "пропіарена". Тому ми зосередимось на характеристиках перспективної німецької RCH 155 AGM.

Батарея САУ ARCHER шведської армії веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про цю машину Defense Express раніше розповідав в одній із своїх публікацій. Зокрема, що роботи по такій САУ конструктори Krauss-Maffei Wegmann почали в 2014 році. Їх задум був таким – "проекспериментувати", що буде, якщо башту від PzH 2000 зробити "безпілотною" та переставити на колісний БТР.

Перша дослідна машина за таким проектом на випробування в 2019 році та показала себе відмінно. Виявилось , що колісне шасі Boxer цілком витримує віддачу зусиллям у 60 тонн, і при цьому – не потрібно ставити якісь додаткові станини для забезпечення стійкості під час стрільби.

Німецька перспективна САУ RCH 155 AGM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Передбачається, що бойова маса RCH 155 AGM складатиме 38,5 тонн, гармата - калібру 155 мм від САУ PzH 2000 довжиною 52 калібри, возимий боєзапас – 30 пострілів у башті. Розробники заявляють, що RCH 155 AGM може відкривати вогонь буквально за 10 секунд після зупинки, і ті ж 10 секунд потрібні, щоб покинути вогневу позицію. При цьому за одну хвилину ця САУ на шасі Boxer може виконати дев’ять пострілів.

Екіпаж – усього дві особи. Їх робочі місця начебто дозволяють виконувати одразу декілька функцій – командира, водія чи оператора вогню САУ.

САУ САУ M109 KAWEST швейцарської армії, фото - MilitaryImages.Net
Читайте також: Німецький Rheinmetall "схрестив" Leopard 2 та БМП Lynx KF41