xcounter
#

Які запаси озброєнь насправді мала Німеччина, і що з цього реально могло бути поставлене для ЗСУ

11684
Німецькі БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецькі БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або як Берлін обдурив ООН по "збройній" тематиці, за що тепер "розплачується" своєю репутацією

Портал Defence24 в своїй публікації розповідає, що Регістр звичайних озброєнь Організації Об’єднаних Націй (UNROCA) розкрив дані по запасам техніки та озброєння, які мали на кінець 2021 року країни-учасниці ООН.

Автори Defence24 підкреслили, що вони для своєї публікації вибрали дані по країнам, "найбільш важливим для Польщі", зокрема Німеччина. Але так уже "співпало", що тут є свій інтерес і для воюючої України. Тому дані по німцям заслуговують на окрему увагу.

Читайте також: Україна закликала США та Німеччину надати Abrams та Leopard 2: твереза оцінка наскільки це реально
Танки Leopard 2A4 бундесверу, ілюстративне фото з відкритих джерел

Берлін стверджує, що в 2021 році його оборонна промисловість виготовила 40 танків Leopard 2, 20 колісних бронемашин Boxer A2, три БМП Puma, аж шість систем Mars II та один фрегат проекту F125.

При цьому німці в минулому році експортували один Leopard 2 для Польщі, чотири колісні бронемашини Boxer для Австралії та дві бронемашини в Литві, сім зенітних САУ Gepard для Катару та одна PzH 2000 для Литви, по два гвинтокрили H145M для Сербії та Угорщини, підводний човен Type 209 для Єгипту та три недобудовані корвети для Ізраїлю, один RBS15 Mk 3 для Польщі та 39 крилатих ракет повітряного базування Taurus для Іспанії. І на цьому тлі виглядає так, що Німеччина справді зустріла 2022 рік з вкрай малим запасом озброєнь, які б теоретично можна було передати для ЗСУ.

Mars II, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але ж при цьому сам Берлін для UNROCA заявив, що має у розпорядженні доволі вагомий арсенал озброєння або в строю Бундесверу, або на складах зберігання. Мова зокрема про 182 танки Leopard 1 та 642 танки Leopard 2, 739 БМП Marder та 331 БМП Puma, 356 бронеавтомобілів Fuchs та 305 колісних бронемашин Boxer, 105 колісних бронемашин Fennek та 114 авіадесантних танкеток Wiesel.

З чого випливає, що Німеччина "на папері" таки була здатна передати для Збройних Сил України хоча б декілька десятків танків та декілька сотень бронемашин, необхідних для оснащення наших механізованих частин.

БМП Marder під час маневрів німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чому Берлін вирішив для Регістру ООН фактично завищити кількість справного озброєння, наявного у розпорядженні – питання відкрите. Але так виходить, що уряд Німеччини сам себе підставив під звинувачення про небажання передавати для ЗСУ техніку та озброєння, запаси яких «на папері» має в достатній кількості.

Читайте також: Франція продовжує виведення з озброєння легких колісних танків AMX-10RC: чи доїдуть до України