xcounter
#

ЗСУ використовують незвичайний нарізний міномет RT61 французького виробництва (відео)

ЗСУ використовують незвичайний нарізний міномет RT61 французького виробництва (відео)
19326

RT61 - міномет, який відрізняється від великої кількості 120-мм мінометів нарізним стволом, більше того, він став прообразом відомого радянського міномета

Серед озброєння, яке використовують Збройні Сили України доволі часто потрапляють справжні цікавинки з арсеналів різних країн, наприклад, 20-мм зенітні автоматичні гармати Zastava M55. Або, як стало відомо з розповсюдженого відео - RT61. За даними спільноти Oryx потрапив він до України у межах військової допомоги від Бельгії.

Короткий опис цього озброєння - нарізний міномет калібру 120-мм. І пори те, що абсолютна більшість мінометів має гладкий ствол, деякі зразки виконанні саме з нарізним стволом, що робить їх доволі цікавою варіацією цього популярного виду озброєння.

Читайте також: Іран поставив Вірменії ракетне озброєння: передача відбулась у жовтні та трималась у таємниці - Clash Report

MO-120-RT61 був розроблений у Франції на початку 60-х років та у 1973 році потрапив на озброєння збройних сил країни. Вибір нарізного ствола пояснювався двома речами, по перше нарізи це традиційний засіб для підвищення кучності вогню. І в цьому французи не були піонерами, бо на зорі появи цієї зброї, ще у Першу світову німці застосували саме нарізні міномети 7.58 cm Minenwerfer. Більше того, після Другої світової війни у США був прийнятий нарізний міномет M30 калібром 4,2 дюйма (106,7 мм).

Водночас MO-120-RT61 дійсно вийшов доволі вдалим мінометом, який потрапив на озброєння трьох десятків країн, з них члени НАТО, де він експлуатується: Бельгія, Італія, Нідерланди, він також залишається єдиними 120-мм мінометом на озброєнні Франції під індексом RT-F-1. До нього також придивлялись у морській піхоті США і навіть з 2008 по 2017 використовували під індексом M327, але згодом від нього відмовились.

M327 MO-120-RT61
M327, або MO-120-RT61 (фото DoD US)

Також цей міномет у Японії став артилерійською частиною самохідної установки Type 96. Тобто враховуючи кількість операторів, конструктивно цей зразок цілком можливо вважати вдалим.

Type 96 міномет
Type 96

Для того, щоб реалізувати всю перевагу нарізного ствола для міномета був створений спеціальний боєприпас, який має відповідні виступи на корпусі. До міни також під'єднується спеціальний хвостовик, на якому вже розміщуються вишибні заряди. На відео чудово видно, як він вилітає окремо від самої міни.

M327 MO-120-RT61
Штатний боєприпас міномета (фото DoD US)

На фото вище також чудово видно одну маленьку деталь, довжина ствола міномета складає 15 калібрів, тому заряджаючому краще мати високий зріст, або брати з собою снарядний ящик.

Попри нарізи, міномет зберігає можливість використання штатних 120-мм мін, які призначені для гладкоствольних мінометів, що вкрай важливо з огляду на забезпечення цього виду озброєння боєприпасами.

M327 MO-120-RT61
Заряджання MO-120-RT61 - може бути не так просто, як здається (фото DoD US)

Відносно ж дальності вогню MO-120-RT61, то вона класична для всіх 120-мм - 8,1 км звичайною міною та до 12,8 км активно-ракетивною.

Також не можемо не згадати про те, що у 70-х роках у СРСР також створили нарізний міномет "Нона" і у його основі якраз і знаходиться технічне рішення від RT-61 і розробники це навіть не приховували.

Читайте також: Наскільки складний маршрут російської ракети: щоб "обдурити" ППО, вона може змінювати його десятки разів