xcounter
#

Якщо Україна просила би в Німеччині зенітки MANTIS, там би теж виникла проблема зі снарядами від Швейцарії

7625
Німецька зенітна система MANTIS веде вогонь, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Німецька зенітна система MANTIS веде вогонь, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В Німеччині тепер остерігаються, що через швейцарський нейтралітет без снарядів може залишитись і сам бундесвер. Якщо почнеться війна в Європі

Голова комітету по обороні Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн закликала переглянути ланцюжки поставок боєприпасів для бундесверу, зважаючи на досвід двократного вето Швейцарії на поставку снарядів до зенітних танків Gepard для ЗСУ. Про це пише німецьке видання Zeit.

"Німеччина більше не може – як у випадку зі швейцарськими боєприпасами для Gepard – ставити себе у залежність", - цитує видання слова Штрак-Циммерманн.

Читайте також: ЗСУ розповіли, скільки ракет та "літаючих мопедів" уже знищили німецькі Gepard
Німецька БМП Puma, для якої використовуються 30-мм снаряди швейцарського виробництва, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Політик ставить питання так. Звісно, Німеччина поважає право Швейцарії задля дотримання власного нейтралітету не передавати боєприпаси, які можуть "використовуватись у кризових зонах". "Але що насправді станеться, якщо Німеччина чи одна з країн НАТО зазнають нападу, а боєприпаси, вироблені у Швейцарії, не будуть доставлені через цей "нейтралітет"?", – риторично запитує Штрак-Циммерман.

В наступні декілька років бундесвер планує закупити боєприпасів на 20 мільярдів євро. Зі Швейцарії постачатимуться зокрема 27-мм снаряди до авіаційних гармат на літаках Tornado та Eurofighter, 30-мм снаряди до автоматичних гармат на БМП Puma та 35-мм снаряди до зенітних артилерійських систем MANTIS виробництва Rheinmetall.

Озброєння винищувача Eurofighter Typhoon, зокрема 27-мм авіаційна гармата BK-27, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ця новина показова не тільки в тому плані, що Німеччина тільки зараз задумалась про надійність своїх планів вартістю 20 мільярдів євро по закупці боєприпасів.

Як тільки були перші хвилі атак "літаючими мопедами" рашистів, у публічному просторі звучали заклики зокрема закупити ті самі системи MANTIS для захисту наших міст від дронів-камікадзе. Схоже, якби питання поставок таких систем вийшло би в практичну площину, все рівно виникла б проблема, що Швейцарія і до таких зеніток не хоче давати снаряди.

Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина має "зайві" Eurofighter для продажу "зі складу", і ці літаки отримає Австрія