xcounter
#

Німеччина має "зайві" Eurofighter для продажу "зі складу", і ці літаки отримає Австрія

16225
Австрійські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел
Австрійські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Австрія формально "нейтральна" країна, але теж задумалась про посилення власної ППО

Уряд Австрії вирішив збільшити оборонний бюджет країни в 2023 році на 25%. Частину додаткового фінансування австрійське Міноборони вирішило "розписати" на посилення протиповітряної оборони, зокрема – на купівлю у Німеччини трьох вживаних винищувачів Eurofighter EF2000(T). Про це пише портал Scramble.nl.

Якщо зважити на те, що ВПС Австрії мають всього лише 15 винищувачів Eurofighter, у їх випадку купівля навіть трьох таких літаків. Інша важлива деталь, на яку варто звернути увагу – німці продаватимуть свої "Єврофайтери" не із наявності в Люфтваффе, а саме зі складів зберігання.

Читайте також: Польща має модернізовані Osa-P, і їх могли отримати ЗСУ для знищення Shahed-136
Австрійські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Скільки винищувачів може стояти в німців на консервації – достовірних даних нема, автори довідника The Military Balance за 2021 рік вказують лише 140 винищувачів Eurofighter в строю німецьких ВПС.

Більш того – Австрія хоче у взаємодії з Airbus Defense and Space модернізувати свої наявні "Єврофайтери", які були придбані у 2007 році в "обмеженій" модифікації Tranche 1. Австрійці хочуть, щоб їх винищувачі отримали модуль наведення Rafael Litening-5, який дозволить ефективно перехоплювати повітряні цілі уночі. І також – щоб отримати можливість застосовувати ракети "повітря-повітря" середньої дальності AIM-120-C8 Advanced Medium-Range.

Австрійські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

У забезпеченні своєї ППО Австрія також опирається на комплекси малої дальності IRIS-T та Mistral, наявна кількість яких не розкривається. Ну ітакож – на арсенал в 24 зенітні гармати GDF-005 калібру 35 мм (та + 6 гармат на зберіганні). Чи буде австрійське Міноборони докладати зусилля для вдосконалення арсеналу своїх ЗРК та зенітних гармат – поки не повідомляється.

Читайте також: Скільки років необхідно чекати на ЗРК Patriot: приклад Польщі, яка лише зараз перейшла до їх випробувань