xcounter
#

Польща має модернізовані Osa-P, і їх могли отримати ЗСУ для знищення Shahed-136

14110
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для стрільби по "літаючим дронам" могли підійти навіть трофейні ракети з рашистських ЗРК

Головнокомандувач ЗСУ Залужний 11 жовтня 2022 року заявив буквально – "саме Польща надала комплекси, з яких радянськими ракетами українці збивають іранські дрони, запущені росіянами". Також він наголосив, що того дня наші зенітники збили 9 із 11 "літаючих мопедів", і що це - результат якісної підготовки, яку проводили побратими з Польщі.

В розпорядженні Війська Польського є лише три типи зенітних комплексів, що використовують ракети радянського виробництва і які могли б "перекочувати" до України – С-125 "Нева-СК", 2К12 "Куб" та Osa-AKM-P. Скоріш за все, ЗСУ могли отримати саме Osa-P, вважає видання Defence24.

Читайте також: Скільки років необхідно чекати на ЗРК Patriot: приклад Польщі, яка лише зараз перейшла до їх випробувань
Польський комплекс Osa-AKM-P, фото - por. Bartłomiej Kulesza

Автори видання свою думку аргументують так. В строю збройних сил Польщі є 64 комплекси Osa-AKM-P, і цього може бути цілком достатньо, щоб передати ЗСУ хоча б дивізіонний комплект машин. Тим більш, що поляки планомірно замінюють свої "Оси" новішими системами, наприклад – комплексами Poprad.

Польські Osa-AKM-P під час модернізації отримали нові засоби зв’язку, їх РЛС пройшли вдосконалення, і також були інстальовані оптико-електронні станції для "ведення" цілей. Такі "апаратні" покращення допомагають такому комплексу краще боротись з повітряними цілями ворога.

Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

З іншої сторони, поляки не стали Osa-AKM-P переробляти під ракети західного виробництва, там лишаються радянські ракети. І ця обставина суттєво спрощує для ЗСУ використання Osa-P, бо раптом чого ракети можна взяти і з трофейних рашистських комплексів. За консервативними оцінками порталу Oryx, за час війни наші захисники захопити мінімум три ворожі комплекси "Оса".

Поляки також підкреслюють – вони подумали про свою "Осу" саме тому, що цей тип ЗРК військовий аташе України в США Борис Кременецький згадував, коли описував методи боротьби ЗСУ з "літаючими мопедами" рашистів.

Підтвердити чи спростувати ці припущення авторів польського Defence24 – не можемо. Але вважаємо їх тези цікавими та вартими уваги.

Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗРК Improved Hawk Phase III від Іспанії для України: які його можливості та характеристики