xcounter
#

Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект

9733
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне
Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Або ще раз про активізацію оборонно-промислового комплексу в світі на тлі війни в Україні

Німецька компанія MBDA Deutschland та американська корпорація Raytheon уклали рамкову угоду про майбутнє виробництво зенітних ракет до комплексів Patriot на потужностях в Німеччині.

Для реалізації цього проекту Raytheon Missiles & Defense та MBDA опиратимуться на своє спільне підприємство COMLOG, що зараз спеціалізується на логістиці та технічному обслуговуванні комплексів Patriot в строю бундесверу. Тепер же це СП спеціалізуватиметься саме на виробництві зенітних ракет GEM-T. Про це йдеться в публікації порталу Defence Brief.

Читайте також: Одна із країн-союзниць США на практиці перевірить, наскільки реально отримати Tomahawk для ударів по ворогу
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Зазначається, що на першому етапі зенітні ракети GEM-T на потужностях в Німеччині виготовлятимуться саме для потреб будендесверу, наступний етап – поставки зенітних ракет для країн-операторів Patriot в Європі. Про це Raytheon Missiles & Defense та MBDA уже домовились між собою. Проект по виробництву ракет до Patriot в Німеччині розрахований до 2048 року мінімум. Саме до цього періоду бундесвер планує тримати в строю ЗРК цього типу.

Найцікавіше питання у цій історії, що залишилось за кадром – чи допоможе ось цей спільний проект Raytheon Missiles & Defense та MBDA зменшити експортну вартість зенітних ракет до Patriot. Бо тут можемо пригадати приклад Голландії, якій у липні 2022 року Держдеп США дозволив продати 96 ракет GEM-T за ціною 1,2 мільярди доларів. Або ж приклад Швейцарії, котрій у листопаді 2022 року Держдеп США погодив продаж 72 зенітних ракет PAC 3 MSE вартістю 700 мільйонів доларів.

Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2022 вказує такий перелік країн-операторів ЗРК Patriot в Європі: Німеччина, Греція, Голландія, Румунія, Іспанія а Швеція.

Якщо до цього переліку врахувати Польщу та Швейцарію як перспективних операторів ЗРК Patriot, можемо заодно побачити ширину перспективи проекту по виробництву ракет до "Петріотів" у Німеччині. Заодно можемо побачити черговий приклад активізації зусиль ОПК в світі на тлі війни РФ проти України.

Так виглядатиме ЗРК Patriot для Швейцарії, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: В Пентагоні пояснили чому Україні поки не передаються F-16, Abrams та Patriot й до чого тут plug and play