xcounter
#

Щоб захиститись хоча б від сотні ракет "Искандер", доведеться витратити більше 1 мільярда доларів

98172
Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото - EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото - EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

І це ми ще не починали рахувати, скільки коштують пускові установки до "Петріотів"

Державний департамент США дозволив продати Голандії 96 зенітних ракет GEM-T до зенітно-ракетних комплексів MIM-104E Patriot. Вартість цієї покупки складе 1,2 мільярди доларів, строк поставки не розкривається. Про це йдеться в публікації порталу Defence Brief.

Відомо, що Нідерланди мають на озброєнні ЗРК Patriot ще з 1987 року, усього в наявності 18 пускових установок. Спочатку голландці мали в своєму розпорядженні лише зенітні ракети PAC-2 з бойовою частиною вагою 91 кг, згодом – провели модернізацію своїх "Петріотів" та отримали можливість застосовувати ракети PAC-3 з бойовою частиною вагою в 312 кг. В який строк будуть поставлені ракети GEM-T для збройних сил Голландії – залежатиме від того, які темпи виробництва зможе витримати Raytheon як головний підрядник.

Читайте також: Є "проміжна крапка" у питанні сучасних винищувачів для ПС ЗСУ: поки літатимуть на літаках типу "МіГ" та "Су"
Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото з відкритих джерел

Тут важливо, що GEM-T здатні боротись проти балістичних ракет. І в такому ракурсі для голландських MIM-104E може бути лише одна ціль – ракети до російських ОТРК "Искандер".

Цей приклад показовий для України одразу в декількох площинах. По-перше, що гіпотетичне переоснащення нашої протиповітряної оборони на MIM-104 Patriot вимагатиме мільярди доларів інвестиції та декілька років час.

По-друге – якщо в України буде шанс отримати за ленд-лізом комплекси Patriot, то цим шансом варто буде скористатись. Хоча б тому, що вперше за 30-річчя Незалежності наші союзники будуть готові дати мільярди доларів, що необхідні для переходу нашого війська на сучасне озброєння західного виробництва.

Один із комплексів MIM-104E Patriot, які Голландія розмістила в Словаччині, фото з відкритих джерел
Читайте також: Британські "невидимі" ЗРК Stormer HVM для ЗСУ вже прибули на фронт (фото)