xcounter
#

Одна із країн-союзниць США на практиці перевірить, наскільки реально отримати Tomahawk для ударів по ворогу

33744
Пуск крилатої ракети Tomahawk з підводного човна ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск крилатої ракети Tomahawk з підводного човна ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ще раз про те, наскільки "ракетний щит" кращий за "протиракетний щит" в плані стримування від атак агресора

Уряд Японії на повному серйозі розглядає варіант придбати в Сполучених Штатів Америки крилаті ракети Tomahawk для стримування Китаю та інших своїх противників. Про це пише Naval News з посиланням на японську суспільну телерадіокомпанію NHK.

Зазначається, що в 2026 року Сили самооборони Японії планують прийняти на озброєння вдосконалену версію крилатої ракети Type 12, яка матиме зокрема збільшену до 1200 км дальність стрільби (проти базового показника в 200 км). Але така КР аж за 4 роки буде "запізнілою відповіддю" на загрози від Північної Кореї та інших агресивних держав у регіоні. Саме тому "Країна Сонця, що сходить" і заговорила про купівлю Tomahawk як найбільш досконалої в своєму класі крилатої ракети.

Читайте також: У РФ повідомили про результативний удар дронами по авіабазі "Міллерово" у Ростовській області
Пускова установка японської крилатої протикорабельної ракети Type 12, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча поки невідомо, яку саме модифікацію "Томагавка" прагнуть отримати японці – найбільш поширену Block IV, чи новішу Block V, що почала надходити на озброєння ВМС США в 2021 році.

Але автори Naval News окремо припускають, що насправді Японія хоче мати одночасно в строю і Tomahawk, і крилаті ракети Type 12 із дальністю стрільби до 1200 км. Перша КР буде націлена на удари саме по наземним об’єктам, друга – на удари по кораблям ворога на великій дистанції (тим більш, що адаптація системи наведення ПКР для обстрілів наземних об’єктів не завжди може бути вдалою, "підказує" досвід рашистів).

Пускова установка наземної версії "Томагавка", яка була в строю до 1991 року - BGM-109G Gryphon (GLCM), архівне зображення з відкритих джерел

До серпня 2020 року Японія взагалі не задумувалась про необхідність мати крилаті ракети великої дальності, та займалась розбудовою системи протиракетної оборони Aegis Ashore. Але після скасування планів про цій системі ПРО та під час своєї відставки уже покійний екс-прем’єр Японії Сіндзо Абе вперше заговорив, що для стримування ракетної загрози від ворогів "Країні Сонця, що сходить" потрібен свій "ракетний щит".

Таку ж думку під час виступу в парламенті у грудні 2021 року повторив прем’єр Японії Фуміо Кісіда. А остаточно визначитись із тим, скільки "Томагавків" та якої саме модифікації буде потрібно, уряд Японії планує до кінця 2022 року, коли оновлюватиме документи свого оборонного планування.

Пуск крилатої ракети Tomahawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

За даними з відкритих джерел, крилата ракета Tomahawk коштує 1,5 мільйона доларів. Але якою може бути «експортна» версія такої КР, поки сказати складно: Королівські ВМС Великої Британії – єдиний іноземний експлуатант "Томагавка", інші союзники такої ракети досі не мають.

Цілком можливо, що "Країна Сонця, що сходить" може стати й другим іноземним експлуатантом КР Tomahawk. І це може стати референтним прикладом для України, що мріє про ракети великої дальності для ударів по базам стратегічних бомбардувальників вглиб РФ. І водночас – сподівається отримати хоча б ATACMS для ударів по об’єктам армії РФ на 150-250 км вглиб від лінії фронту.

Пускова установка наземної версії "Томагавка", яка була в строю до 1991 року - BGM-109G Gryphon (GLCM), архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Ізраїльські балістичні ракети для України: що це може бути та на скільки реально