xcounter
#

У РФ повідомили про результативний удар дронами по авіабазі "Міллерово" у Ростовській області

Щось активно підсказує про вкрай вдалу конверсію Ту-143 "Рейс"
Щось активно підсказує про вкрай вдалу конверсію Ту-143 "Рейс"
32682

Коли мова заходить про "довгу руку" для ЗСУ для ударів по військових об'єктах на території РФ можливо просто згадати про наявні в Україні ресурси та можливості

Чергова бавовна завітала на одну з авіабаз РФ, при цьому на території самої країни - у Ростовській області. Мова йде про "Міллерово", яка активно використовується для розміщення винищувачів, фронтових бомбардувальників, штурмовиків та вертольотів. При цьому цей аеродром знаходиться у 150 км від поточної лінії фронту.

За повідомленням рашиських воєнкорів авіабазу атакували два безпілотних літальних апарати. У результаті нібито один з БПЛА був збитий, інший - потравив в ангар де знаходився винищувач Су-30СМ.

Читайте також: ЗСУ "змушують" інших модернізувати свою техніку, Індонезія каже, що БМП-3Ф треба "серйозно доробити"
Міллерово
Дислокація авіабази "Міллерово"

Цікаво, що 19 листопада російські ЗМІ також повідомили про атаку двома дронами (тому можливо здвоєння інформації), при цьому заявивши, що обидва були збиті. А у мережі навіть показали уламки, які, нібито, належать одному з них.

уламки дрона
Нібито уламки дрона, який атакував Міллерово 19 листопада

Якщо припустити, що продемонстрований уламок все ж таки належить до цих БПЛА, то можливо зробити цілий ряд доволі вірогідних припущень.

Зокрема, корпус БПЛА виготовлений з металу та за доволі старою технологією з активним використанням клепок. Зараз для цих завдань використовуються композитні матеріали. Також, для ураження літака в ангарі необхідно мати доволі потужну бойову частину, що також говорить про габарити БПЛА.

Й з огляду на все це, можливо, що для атаки був використаний перероблений радянський розвідувальний БПЛА Ту-143 "Рейс". Тим паче, що рашисти ще з травня бідкалися, мовляв, саме ці БПЛА залітають на територію РФ, як мінімум, про це заявляла місцева влада Курської області.

Ту-143
Ту-143 "Рейс"

Цей радянський БПЛА 70-х років має дальність польоту у 180 км, летить з крейсерською швидкістю 950 км/год та може здійснювати політ на мінімальній висоті у 10 метрів. Дальність польоту становить 180-200 км. Для навігації використовується інерціальна система, яка мала на час своєї появи доволі довершений стан та використовувала низьковисотний радіовисотомір та мала можливість програмування маршруту.

Останнє було вкрай важливо через те, що Ту-143 "Рейс" мав обов'язково повертатися до своїх позицій, бо одним із засобів ведення розвідки була камера зі 120 метрами плівки, яку ще потім треба було проявити та роздивитись.

Водночас, враховуючи масо-габаритні показники розвідувальної апаратури зразка 60-70-х років у СРСР, яку зараз можливо просто викинути, цілком дозволяють вивільнити місце для вибухової частини. При цьому корисне навантаження Ту-143 "Рейс" складає 130 кг, до якого ще можливо додати вагу парашутної системи посадки, яка, у цьому випадку, не дуже й потрібна. Тобто можливості цього БПЛА дозволяють розмістити доволі адекватну бойову частину.

Пуск Ту-143
Для пуску Ту-143 "Рейс" використовується рухома платформа, а для набору початкової швидкості - розгінний блок.

Відносно ж кількості Ту-143 "Рейс" у ЗСУ, то оцінити цей параметр доволі складно. Загалом було випущено близько 950 таких БПЛА, більшість частина яких знаходилась у західних військових округах СРСР. Окрім того, на базі цього дрона створювались також й мішені для тренування розрахунків ППО.

І якщо у ЗСУ у наявності велика кількість Ту-143 "Рейс", то цілком логічним може бути й сценарій, за яким цей БПЛА не просто був конвертований для ударів, але й отримав нову апаратуру навігації з метою збільшення ефективності.

Також необхідно зазначити, що у Ту-143 "Рейс" є "більший брат" - Ту-141 "Стриж", який вже має дальність польоту у 1000 км при схожих параметрах корисного навантаження.

Ту-141
Ту-141 "Стриж"
Читайте також: Оновлені дані щодо кількості ракет РФ та оцінка виробництва: критично важливі дані від Міноборони України