xcounter
#

Чому РФ ударами "Оникс" та Х-35 по Україні знищила оборону Індії та тепер може викинути ці ракети на звалище

Пуск ракети "Оникс" з берегового ракетного комплексу "Бастион"
Пуск ракети "Оникс" з берегового ракетного комплексу "Бастион"
29097

Навряд російські генерали, які наказували бити по українськім містам ракетами "Оникс" та Х-35, замислювались над глобальними наслідками для обороноздатності Індії

Армія РФ у своїй марній спробі зламати спротив українців ракетними ударами по цивільним об'єктам підірвала не тільки свій військовий потенціал, а й фактично знищила всю протикорабельну оборону Індії.

Справа в тому, що РФ достатньо регулярно та часто використовує протикорабельні ракети "Оникс" та Х-35 для ударів по південним містам України - Одесі, Миколаєву та Очакову. А вірогідність того, що активна радіолокаційна головка самонаведення цих ракет вціліє - доволі велика.

Читайте також: Армія РФ вже комплектує резерви танками Т-62 часів Хрущова
бал х-35
Береговий комплекс "Бал" з ракетою Х-35

Це може бути, як у випадку успішного перехоплення ракети засобами ППО, у результаті чого вона просто падає на землю без значної фрагментації, або у випадку технічного збою. І електроні блоки інших подібних ракет вже неодноразово демонструвались захисниками України.

ракетні технології РФ
Один з блоків крилатої ракети РФ, фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України

А факти удару саме такими ракетами відомі і щодо Одеси, по якій били "Ониксом", так і по Миколаєву ракетами Х-35.

У польському оборонному виданні Defence24 впевненні, що якщо були знайдені ГСН від "Оникс" та Х-35, то реальна ефективність цих ракет проти західних корабелів різко знизиться. Бо, цілком очевидно, що Україна поділиться цим даними із союзниками, про що говорить спільні роботи з аналізу решток озброєння РФ, яке вже провели британці.

Цікаво, що подібна загроза для протикорабельних ракет, якщо їх використовувати за прямим призначенням - мінімальна, бо такі уламки просто зникнуть на морському дні. Але на землі їх доволі легко знайти. А саме радіолокаційна ГСН є абсолютно таємною частиною ракети, бо її аналіз дозволить доволі легко розробити алгоритми радіоелектронної боротьби та глушити радар ракети максимально ефективним шляхом. У результаті це робить протикорабельні ракети просто безпорадними і знищити ними корабель стає просто неможливо, бо головка самонаведення не може захопити ціль.

Оникс Яхонт
Ракета "Оникс" також відома за експортною назвою "Яхонт"

З боку Defense Express зазначимо, що проблема, яку самостійно самі собі зробили у РФ, значно ширша та виходить за межі країни. Справа в тому, що "Оникс" та Х-35 - це зразки озброєння, яке активно продавались Кремлем. Зокрема обидві ці ракети знаходяться на озброєнні Індії.

Ракетою "Оникс", точніше її локалізованою версією "BrahMos", озброєнні дев'ять індійських фрегатів класу Talwar та Shivalik, три найновіші есмінці класу Kolkata, літаки, а також береговий ракетний комплекс. Багато ж інших індійських кораблів, зокрема корвети Kora, озброєні Х-35.

BrahMos
Ракета "Оникс" у Індії виробляється, як ракета BrahMos

Враховуючи те, що вся необхідна інформація про ГСН цих ракет будуть відомі всім країнам НАТО, а також, цілком логічно, всім союзникам союзників, то Пакистану знадобиться доволі мало часу, для того, щоб їх отримати. А це вже перетворить всю протикорабельну ракетну складову Індії на металобрухт. За який вони, щоправда, заплатили мільярди доларів.

Kolkata BrahMos
Пуск есмінцем класу Kolkata ракети BrahMos

У глобальному плані - це астрономічне зниження боєздатності Індії на морі взагалі. І на ліквідацію цього провалу знадобляться роки та, знову ж таки, мільярдні кошти. До речі, в схожій ситуації, опиняється В'єтнам та Індонезія, які закупили "Оникс", а також Алжир та Венесуела, які є операторами Х-35.

У будь-якому випадку, навряд російські генерали, які наказували бити по житловим будівлям протикорабельними ракетами замислювались, що це рішення призведе до таких наслідків.

Читайте також: Побачити понтонну переправу та зірвати плани ворога: як супутникові знімки допомагають у війні з РФ